Indicele ROBOR se îndreaptă spre 8%. Tot mai greu pentru românii cu rate la bănci

Mihnea Tălău 26.07.2022, 13:11
Indicele ROBOR se îndreaptă spre 8%. Tot mai greu pentru românii cu rate la bănci

Banca Națională a României (BNR) a anunțat că indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a fost cotat marți la 7,56%, în urcare față de luni, când a fost cotat la 7,51%.

Tendința de creștere se va menține până la sfârșitul anului

Indicele ROBOR la șase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a atins marți valoarea 7,70%, de la 7,66% atât cât a fost cu o zi în urmă. Și indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a urcat la 7,77% de la 7,73%.

Indicele ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata de dobândă la care o bancă împrumută lichidități altor bănci. Ratele de referintă ROBOR sunt stabilite de către BNR și comunicate pentru 8 scadențe: O/N (overnight), T/N (tomorrow), 1W (1 săptămană), 1M (1 lună), 3M (3 luni), 6M (6 luni), 9M (9 luni) și 12M (12 luni). Indicele ROBOR se calculează zilnic și are ca referintă media aritmetică a cotațiilor de dobândă utilizate de zece bănci selectate de BNR.

Indicele ROBOR la trei luni a crescut din nou. Valoarea la care a ajuns

Analiștii spun că indicele ROBOR a cunoscut o creștere accelerată în ultimele luni, pe fondul războiului din Ucraina, iar tendința se pare că se va menține până la sfârșitul anului.

Mulți români trec de la indicele ROBOR la IRCC

Indicele IRCC, folosit acum de bănci pentru calcularea dobânzilor la creditele noi luate începând din primăvara lui 2019, este cotat la 1,86% pentru T4 2021.

În ultima perioadă, foarte mulți români trec de la indicele ROBOR la IRCC, întrucât indicele ROBOR la 3 luni s-a dublat de la începutul aanului. Băncile, însă, nu privesc această trece cu ochi buni întrucât pentru ele asta însemnă să piardă bani. Acestea pot să aprobe sau nu, afirmă economiștii din sectorul bancar. La rândul lor, avocatii spun însă că este ilegal ca băncile să refuze acest lucru.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...