Închisoare pe viață pentru primul soldat rus judecat pentru crime de război. Pentru ce a fost condamnat

Ioana Bucur 23.05.2022, 14:40
Închisoare pe viață pentru primul soldat rus judecat pentru crime de război. Pentru ce a fost condamnat

La aproape trei luni de la începutul războiului din Ucraina, a fost dată prima sentință unui militar trimis de Moscova. Vadim Șișimarin, primul soldat rus judecat pentru crime de război, a primit închisoare pe viață. În vârstă de doar 21 de ani, încă arată ca un adolescent, nu un criminal cu sânge rece. Ce a făcut în a patru zi a invaziei ruse.

Primul soldat rus judecat pentru crime de război a fost condamnat la închisoare pe viață

La începutul lunii mai, procurorii ucraineni anunțau că sunt pregătiți pentru începerea primelor procese pentru crime de război în cazul a trei soldați ruși capturați.

Primul soldat rus judecat a fost Vadim Șișimarin, în vârstă de 21 de ani, comandant al Diviziei de tancuri Kantemirovskaya.

Pe 28 februarie 2022, în cea de-a patra zi a războiului din Ucraina, Vadim Șișimarin lupta în regiunea Sumî cu o coloană de blindate. După ce a fost atacat de forţele ucrainene, el a furat o maşină împreună cu alţi patru soldaţi.

„Voiam să ne întoarcem acolo unde era poziţionată armata noastră, în Rusia”, a explicat el în timpul procesului.

În timp ce se deplasau cu autoturismul furat, s-au apropiat de Oleksandr Şelipov, un bărbat de 62 de ani, care vorbea la telefon. Șișimarin  l-a împușcat în cap, iar omul a căzut ca secerat. Totul s-a întâmplat la doar câțiva pași de casa victimei, sub privirele îngrozite ale soției lui Oleksandr Şelipov.

În timpul procesului, soldatul rus și-a recunoscut crima, însă a susținut că a acționat la ordinul unui alt militar care era cu el în mașina furată. Inițial, a spus Vadim Șișimarin, a refuzat să tragă într-un civil neînarmat, însă un alt soldat ar fi insistat, punctând că dacă nu o va face, vor fi în pericol.

„El mi-a spus pe un ton ferm să trag, că dacă eu nu voi trage noi vom fi în pericol”, a declarat soldatul rus.

Închisoare pe viață pentru primul soldat rus judecat pentru crime de război. Pentru ce a fost condamnat

„Vă cer iertare”

Presat de procuror, Vadim Şişimarin a admis cu toate acestea că acel militar nu avea un rang superior şi că el nu era obligat să-i respecte ordinele.

În timpul procesului Şişimarin a stat față în față cu văduva bărbatului pe care l-a ucis.

„Am început să strig foarte tare”, a povestit ea la proces. Vocea ei, fermă până atunci, s-a frânt atunci când şi-a descris soţul. „El era protectorul meu. Era foarte bun, toţi vecinii îl respectau”, a adăugat văduva.

Katerina Șelipova l-a întrebat dacă simte vreo remușcare pentru crima comisă: „Ştiu că nu puteţi să mă iertaţi, însă eu vă cer totuşi iertare”, a răspuns soldatul.

Tribunalul de la Kiev l-a condamnat la închisoare pe viață pe Vadim Şişimarin pentru uciderea unui civil ucrainean. Este prima sentință într-un proces pentru crime de război comise de armata rusă în Ucraina. Verdictul a fost pronunţat luni de către judecătorul Serghei Ahafonov.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...