Perspective sumbre în economie. BCE cere băncilor să se pregătească, în condițiile războiului din Ucraina

Mihnea Tălău 18.05.2022, 15:17
Perspective sumbre în economie. BCE cere băncilor să se pregătească, în condițiile războiului din Ucraina

Banca Centrală Europeană a transmis băncilor să își pună centura și să se pregătească pentru un drum plin de peripeții, în condițiile în care războiul din Ucraina afectează economia și o creștere bruscă a ratelor dobânzilor face piețele mai volatile, a declarat miercuri Andrea Enria, supervizorul principal al BCE.

Perspectivele economice sunt sumbre

Băncile din zona euro abia ieșiseră din măsurile de urgență impuse în perioada de vârf a pandemiei de coronavirus, inclusiv o plafonare a plăților de dividende, când conflictul a izbucnit în februarie și perspectivele economice s-au înrautățit din nou, scrie Reuters.

Enria a declarat că autoritățile de supraveghere au spus acum băncilor să își „reevalueze” așteptările, inclusiv în ceea ce privește cantitatea de capital de care vor dispune.

„Am cerut băncilor să își reevalueze proiecțiile și traiectoriile de capital în lumina noului tablou macroeconomic, luând în considerare și scenariile adverse”, a declarat Enria.

În slide-urile pregătite pentru o întâlnire cu lobby-ul bancar italian, Enria a declarat că prețurile mai mari la energie și la materiile prime au dus la creșterea inflației și la încetinirea creșterii economice, eclipsând creșterea marjelor băncilor ca urmare a majorării ratelor dobânzilor.

BNR a decis. Inflația mărește ratele la credite. Cu cât s-a majorat rata dobânzii

Băncile au dat dovadă de rezistență în 2021

Pe de altă parte, el a spus că băncile au dat dovadă de rezistență în 2021 și au continuat să își curețe bilanțul, în ciuda unei creșteri a creditelor neperformante ale companiilor în ultimele trei luni ale anului, când măsurile de sprijin COVID-19 au fost retrase.

Banca Centrală Europeană (BCE), cu sediul la Frankfurt pe Main, este centrul uniunii economice și monetare. Sarcina acestei instituții este de a menține stabilitatea monedei europene, euro, și de a controla fluxul de monedă în circulație.

Banca Centrală Europeană a fost înființată la data de 1 iunie 1998, devenind banca centrală independentă responsabilă de moneda unică europeană (euro), care a fost lansată în luna ianuarie 1999.

Urmăriți Impact.ro și pe