Soldatul ucrainean de pe Insula Șerpilor care a spus „Navă rusească, du-te dracu!” a fost eliberat. Cum a fost răsplătit

Beatrice Dumitru 29.03.2022, 21:09
Soldatul ucrainean de pe Insula Șerpilor care a spus „Navă rusească, du-te dracu!” a fost eliberat. Cum a fost răsplătit

În prima zi a războiului declanșat de Rusia în Ucraina, forțele de la Moscova au cucerit Insula Șerpilor de la Marea Neagră, iar președintele Volodimir Zelenski anunța că cei 13 grăniceri care o apărau au fost uciși, după ce i-au sfidat pe invadatori. Ulterior, s-a aflat că acestia au fost luați prizoneri și duși în Rusia, iat între timp au fost eliberați. Unul dintre ei a fost decorat de statul ucrainean.

Grănicerul care i-a înjurat pe soldații ruși a fost decorat

Cei 13 grăniceri de pe Insula Șerpilor, cunoscută și sub numele de Zmiinyi, i-au sfidat pe militarii ruși de pe o navă care le-au cerut să se predea. „Vă sugerez să predați armele și să capitulați, altfel voi deschide focul, ați înțeles?”, le-au strigat invadatorii, însă soldații ucraineni au refuzat să se predea. Unul dintre ei le-a răspuns chiar cu o înjurătură care a devenit celebră: „Navă de război rusească, du-te dracu!” (Russian warship, go fuck yourself).

Ulterior s-a anunțat că cei 13 grăniceri nu au fost uciși, ci luați prizonieri și duși în Rusia, iar între timp au fost eliberați. Cel care a avut curajul să-i sfideze pe soldații rusi, atunci când au început să bombardeze din aer și de pe mare obiectivul, este Roman Hribov, care a fost decorat pentru serviciile sale, au anunțat autoritățile de la Kiev, relatează The Guardian.


Ce este Insula Șerpilor

Sloganul grănicerului a devenit un strigăt de luptă pentru apărătorii Ucrainei și a apărut chiar și pe o emisiune de timbre a poștei ucrainene, dar și pe panouri publicitare din toată țara și la protestele anti-Rusia din capitalele din întreaga lume. Ministerul Apărării a declarat că Hribov se află în siguranță acasă, la Cerkasi.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Insula Șerpilor are un rol strategic de demarcare a apelor teritoriale din Marea Neagră între Ucraina și România. Ea este clasificată ca stâncă, deoarece nu are surse proprii de apă potabilă. Insula se află la 45 de kilometri de țărmurile României și Ucrainei, în dreptul golfului Musura, iar țării noastre îi revin 9.700 de kilometri pătrați din platoul continental de lângă insulă, potrivit unei decizii a Curții Internaționale de Justiție de la Haga, din 2019.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...