Muzeele din Kiev expun artefacte rusești cu mândrie, dar și ca avertisment

Elena Avramescu 23.05.2022, 13:48
Muzeele din Kiev expun artefacte rusești cu mândrie, dar și ca avertisment

Vladimir Putin și-a imaginat, fără îndoială, un scenariu în care echipamentele militare rusești să stea pe străzile centrale ale Kievului în această primăvară, dar probabil că nu și-a imaginat că va arăta așa. Pe Kriposnyi Lane, la doar câteva minute de mers pe jos de complexul în care Volodimir Zelenski și-a petrecut ultimele trei luni eludând planurile rusești de a-l ucide, muzeul de istorie militară al Ucrainei a deschis o expoziție stradală de hardware rusesc capturat.

Artefacte rusești, expuse în mai multe muzee din Kiev

Relicvele asediului eșuat al capitalei ucrainene „arată ce se întâmplă atunci când lecțiile istoriei nu sunt învățate”. În interiorul muzeului, există o expoziție temporară de suveniruri, trofee și dovezi ale ocupației ruse a orașelor și satelor din jurul Kievului.

„Mulți soldați au mai fost aici în excursii, așa că știau unde să aducă lucrurile pe care le găsiseră. Tot timpul primim articole noi pentru a fi expuse”, a spus Oleksandr Shemelyak, cercetător senior la muzeu, relatează The Guardian.

Peste Kiev, la muzeul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost deschisă o expoziție și mai mare, care poartă numele de Ucraina răstignită, și prezintă, de asemenea, atât hardware capturat afară, cât și o gamă largă de articole care cronicizează ocupația rusă în jurul Kievului.

Armata rusă a început avansul către Kiev din nord, vest și est în primele zile ale războiului și a petrecut mai mult de o lună ocupând zone din jurul capitalei înainte de o retragere haotică la începutul lunii aprilie, de fapt o admitere a eșecului.

„La trei zile după eliberare, personalul muzeului a pornit în misiuni de colectare a artefactelor, însoțit de armata ucraineană”, a declarat Dmytro Hainetdinov, șeful departamentului de educație al muzeului.

Artefacte rusesti, expuse in mai multe muzee din Kiev
Muzeu Kiev

Unele dintre exponate arată aproape ca niște opere de artă: peste o sută de perechi de cizme ale armatei ruse, de diferite forme și dimensiuni, sunt aranjate în interiorul unei stele roșii. O cupolă carbonizată a unei biserici atârnă în aer printre diverse alte artefacte recuperate de la trei biserici diferite care au fost distruse în timpul luptei. O pictogramă cu o gaură făcută de schije formează centrul afișajului.

Alte obiecte expuse includ pașapoartele, cardurile bancare și alte efecte personale ale soldaților ruși. Există o hartă a malului stâng al Kievului, cu secții de poliție și alte puncte strategice marcate cu atenție folosind coduri colorate; ar fi fost confiscat de la un grup rusesc de diversiune care opera în interiorul orașului în primele zile de război.

La subsol, personalul a recreat un adăpost folosit de locuitorii orașului Hostomel, care au petrecut mai bine de o lună sub pământ în timpul ocupației. Tot conținutul este original, de la pături, pliculețe de ceai, salam și placă memorială improvizată pentru o femeie care a murit în timpul ocupației.

Muzeul consideră că artefactele sunt importante de păstrat pentru posteritate, dar dorește, de asemenea, că acei ucraineni care nu au experimentat ocupație să poată vedea groaza singuri.

„Mulți oameni au plecat în locuri mai sigure și acum se întorc și, din fericire, nu au fost nevoiți să experimenteze aceste lucruri direct”, a spus Hainetdinov.

La etaj, un ecran de televiziune arată imagini cu politicieni ruși, gazde de televiziune și cetățeni obișnuiți care fac declarații derogatorii la adresa ucrainenilor, în încercarea de a arăta cum o astfel de retorică poate pune bazele celor întâmplate în ultimele luni.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...