Incendiu puternic la o mănăstire din Dâmbovița. Au ars chiliile măicuțelor Video

01 02. 2022, 06:06

Un incendiu puternic a izbucnit, luni, la Mănăstirea Nucet din Dâmboviţa. Acoperişurile mai multor chilii au ars, doar paraclisul lăcaşului monahal a fost salvat de pompieri. Din fericire, nu sunt victime. În momentul sosirii echipajelor de pompieri, flăcările se manifestau la acoperişul chiliilor pe o suprafaţă de circa 500 de metri pătraţi, a transmis ISU Dâmboviţa. Focul ar fi plecat de la o magazine și s-a extins.

Incendiu la Mănăstirea Nucet din Dâmbovița. Flăcările s-au manifestat pe o suprafaţă de circa 500 de metri pătraţi

Update 1 februarie, ora 07.32. Incendiul de la Mănăstirea Nucet a fost stins, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dâmboviţa.

„Incendiul de la Mănăstirea Nucet a fost lichidat, se lucrează pentru înlăturarea efectelor negative. Se acţionează pentru decopertarea acoperişului şi verificarea spaţiilor în vederea identificării eventualelor focare ascunse. În interiorul mănăstirii, la momentul izbucnirii incendiului se aflau cinci măicuţe care s-au autoevacuat. Nu erau alte persoane în spaţiile destinate pentru cazare”, a spus ISU Dâmboviţa.

Pompierii au intervenit, luni seara, pentru stingerea unui incendiu declanșat la mănăstirea de maici Nucet, din județul Dâmbovița, unde au ars acoperişurile de la mai multe chilii. Alarma a fost dată prin apel la 112, iar la fața locului au fost mobilizate forțe de la mai multe subunități, care au intervenit cu șapte autospeciale de stingere cu apă și spumă și trei ambulanțe, una SMURD și două echipaje ale Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Dâmbovița.

„Din fericire nu sunt înregistrate victime ca urmare a incendiului. Intervenţia rapidă a pompierilor a salvat din calea flăcărilor paraclisul mănăstirii, construit din lemn. Acesta se afla lipit de chiliile mănăstirii. În momentul sosirii primelor echipaje de pompieri incendiul se manifesta la acoperişul chiliilor pe o suprafaţă de circa 500 de metri pătraţi”, au precizat reprezentanții ISU Dâmboviţa.

Cinci măicuțe s-au autoevacuat

Mai mulți localnici au sărit în ajutorul măicuțelor, pentru a evacua din bunurile mănăstirii. La momentul izbucnirii incendiului, în mănăstire se aflau cinci măicuţe care s-au autoevacuat.

„Alimentarea cu apă a autospecialelor se face de la un hidrant din zonă şi din fântâna aflată în curtea mănăstirii. Concomitent cu operaţiunile de stingere a fost asigurată şi evacuarea bunurilor din interiorul chiliilor”, a mai anunţat ISU Dâmboviţa.

Detalii interesante despre acest lăcaș monahal

În Mănăstirea Nucet îşi duc viaţa monahală 12 călugăriţe. Lăcașul monahal se află la 16 km sud de Târgovişte şi în partea de sud-vest a judeţului Dâmboviţa. Denumirea vine de la mulţimea nucilor aflaţi în zonă.  Acelaşi nume – Nucet – a fost purtat şi de mănăstire Cozia, pentru o perioadă.

Mănăstirea Nucet este ctitorie a boierului Gherghina Pârcalab, unchiul domnitorului Radu cel Mare. Marele domnitor Constantin Brâncoveanu a închinat mănăstirii, ca metoc, Schitul Panaghia. Locul a fost părăsit de monahi, în urma cutremurului din 1940, devenind o simplă biserică de mir. În anul 1994, Arhiepiscopia Târgoviştei a hotărât reînfiinţării vechii mănăstiri.

Izvor care te vindecă de boli sufleteşti şi trupeşti

Lăcașul monahal este cunoscut în România şi pentru izvorul „izbăvitor de boli sufleteşti şi trupeşti”, situat în pădurea din apropiere. În secolul al XIV-lea, locul era vegheat de „stejarul crucii”, pe scoarţa copacului fiind scrijelite mulţime de cruci.

Fântâna de la Nucet atrage anual mii de credincioşi, în special în ziua când se sărbătoreşte Izvorul Tămăduirii, din Săptămna Luminată a Paștelui. Vara, ți-e mai mare dragul să mergi prin pădurea mănăstirii, datorită aerului înmiresmat de zeci de floricele colorate, iar apa rece din fântână este numită pe bună dreptate „apă vie”, întrucât este dătătoare de puteri miraculoase.