Impactul noilor măsuri fiscale. IMM-urile vor trece la concedieri, anunțând că renunță la toți angajații part-time

Mihnea Tălău 01.08.2022, 15:00
Impactul noilor măsuri fiscale. IMM-urile vor trece la concedieri, anunțând că renunță la toți angajații part-time

Un sondaj realizat de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) a reliefat faptul că 59,7% dintre respondenți au declarat că vor face concedieri în rândul angajaților part-time.

Presiune asupra angajatorilor

Concret, 47,7% dintre respondenții care au evidențiat ca vor face concedieri, au declarat ca vor renunța la toți angajații part-time, 26,1% vor renunță la 1 angajat, iar 22,5% vor concedia intre 2 si 5 angajați.

Participanții la sondaj din domeniul HORECA au evidențiat ca datorita modificării Codului Fiscal, după 1 ianuarie 2023 vor opta pentru plata impozitului pentru veniturile microîntreprinderilor 54% si plata impozitului pe profit 46%.

Ca urmare a măririi impozitului pe dividende de la 5% la 8%, o pondere de 55,5% dintre respondenții vor aplica ambele masuri, 28,3% dintre aceștia vor reinvesti profitul pentru a beneficia de scutirile prevăzute de Codul Fiscal, iar16,2% vor plăti dividende cu aplicarea impozitului de 8%.

Prin OG 16/2022, Guvernul a stabilit că, de luni, 1 august, pentru contractele de muncă part-time, indiferent că vorbim de o oră pe zi sau șapte ore, contribuțiile la sănătate și pensii nu vor fi plătite ca în prezent la valoarea orelor muncite efectiv, ci raportându-se la salariul minim brut pe economie pentru un contract cu normă întreagă, respectiv 2.550 lei.

De acum, contribuția la sănătate nu va putea fi mai mică de 255 lei, iar cea pentru pensii, de mai puțin de 638 lei. Totuși, diferența dintre ce plătesc în prezent salariații part-time și aceste valori va fi suportată și plătită de către angajator.

De aici și anunțul angajatorilor de a concedia angajații part-time.

Sondajul a cuprins întreg sectorul IMM-urilor

CNIPMMR a realizat în perioada 25-28 iulie 2022 o consultare sub forma unui sondaj derulat prin intermediul Google Forms, la care au participat 1179 de respondenți din toate cele patru categorii de întreprinderi care formează sectorul IMM-urilor, potrivit prevederilor legii nr.346/2004, respectiv:

  • microîntreprinderi – până la 9 salariaţi şi cifră de afaceri anuală netă sau active totale de până la 2 milioane euro, echivalent în lei;
  • întreprinderi mici – între 10 şi 49 de salariaţi şi cifră de afaceri anuală netă sau active totale de până la 10 milioane euro, echivalent în lei;
  • întreprinderi mijlocii – între 50 şi 249 de salariaţi şi cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane euro, echivalent în lei, sau active totale care nu depăşesc echivalentul în lei a 43 milioane euro.
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...