SPECIAL

Imagini cumplite din cimitire, morții de COVID îngropați la marginea drumului. Medic: Bieții oameni nu mai știu ce să facă cu cadavrele. SPECIAL

Adriana Olaru 22.10.2021, 09:45
Imagini cumplite din cimitire, morții de COVID îngropați la marginea drumului. Medic: Bieții oameni nu mai știu ce să facă cu cadavrele. SPECIAL

Imaginile dezastrului sanitar sunt reprezentate cât se poate de clar în Slobozia, acolo unde groparii nu mai fac față numărului mare de decese înregistrate în rândul bolnavilor de COVID. Așa se face că oficialii au apelat la excavatoare pentru a săpa gropi, iar în cimitirul de acolo au fost înhumați în fiecare zi câte șapte, opt oameni. Familiile celor răpuși de COVID trec prin adevărate drame, cu atât mai mult cu cât condițiile de înmormântare sunt mult mai stricte când vorbim despre cei infectați.

România este în genunchi în fața valului patru de COVID-19. Sistemul sanitar este copleșit de numărul uriaș de infectările, în țară nu se mai găsește niciun loc la Terapie Intensivă, iar bolnavii în stare critică sunt transferați deja de câteva zile în afara țării, în Ungaria și Polonia, state care au decis să ne dea o mână de ajutor în lupta cu cel mai cumplit val pandemic de până acum.

Groparii nu mai fac față, cimitirele sunt pline

Roșca Petre Valeriu, director general al Direcției Administrarea Domeniului Public din Slobozia, a publicat mai multe imagini în care se vede situația fără precedent cu care se confruntă oficialii din Slobozia. Pentru că nu mai sunt locuri în cimitire, oamenii au început să sape gropile la marginea drumului, lângă cimitir.

„Așa arată acum cimitirul din Slobozia – 8 înmormântări ieri, 7 astăzi și gropi care își așteaptă rândul să fie umplute. Colegii mei din DADP Slobozia dau o mână de ajutor groparilor care sunt depășiți și nu mai fac față valului prea mare de înhumări. Haideți să facem tot posibilul ca să rămânem sănătoși, iar asta înseamnă să ne vaccinăm.

Nu mai ascultați sfaturile persoanelor neavizate care vă mint că vaccinul este experimental, ci mergeți să vă imunizați. Nu, nu imunizarea naturală e soluția. Multe persoane care au avut SARS-CoV-2 au rămas cu sechele grave, cu plămânii afectați și în proporție de 60%”, spune bărbatul pe pagina sa de Facebook.

Imagini cumplite din cimitire, mortii de COVID ingropati la marginea drumului. Medic: Bietii oameni nu mai stiu ce sa faca cu cadavrele. SPECIAL
Morminte sapate cu un excavator. Sursa foto: Facebook/ Rosca Petre Valeriu

Morgile spitalelor sunt neîncăpătoare

Procedura în cazul celor uciși de COVID este diferită comparativ cu ce se întâmplă în cazul unui român care moare din alte motive. Inclusiv depozitarea cadavrelor și înhumarea se fac după reguli stricte, pentru că, spun specialișii, riscul de infectare pentru cei care participă la înhumare ar fi destul de ridicat.

Până la cimitir, rudele celor uciși de COVID mai au de trecut printr-o traumă. Locurile din morgile spitalelor sunt aproape de negăsit din cauza numărului mare de decese înregistrate în fiecare zi, iar românii uciși de această infecție sunt înșirați pur și simplu pe târgi, în alte spații din apropierea zonelor oficiale în care ar trebui să se depoziteze cadavrele. Recent, au fost publicate mai multe imagini de la Spitalul Universitar din Capitală în care se vede cum sunt așezate cadavrele.

”Este o situație fără precedent, nu am mai văzut așa ceva până acum. Rudelor bolnavilor sunt disperate, vin oameni la mine și îmi spun că nu mai au unde să-și îngroape morții. Este foarte trist, bieții oameni nu mai știu ce să facă cu cadavrele, cimitirele nu mai fac față”, a povestit, pentru Impact.ro, un medic de la Spitalul Elias din Capitală.

În ultimele zile, România a bătut record după record în ceea ce privește numărul oamenilor infectați în doar 24 de ore. Situația este critică și în cazul morților, în ultimele zile fiind înregistrate peste 450 de decese, un număr record care ne plasează pe primul loc în lume raportat la numărul de locuitori. În timp ce criza sanitară fără precedent copleșește întregul sistem medical, oamenii refuză în continuare vaccinarea și spun că nu au încredere în autorități. Până acum s-au vaccinat cu ambele doze puțin peste 5.700.000 de români.

Urmăriți Impact.ro și pe