Incendiul de la Notre Dame a aprins imaginația românilor. Toate conspirațiile care au circulat pe net după incidentul din Paris

Ciprian Ioana 16.04.2019, 13:34
Incendiul de la Notre Dame a aprins imaginația românilor. Toate conspirațiile care au circulat pe net după incidentul din Paris

Flăcările care au cuprins catedrala Notre Dame din Paris, luni seara, au făcut înconjurul lumii. La Paris, sute de persoane priveau în stradă, îndurerate, cum „Doamna” lor riscă să fie distrusă complet. În România, însă, au început teoriile conspirației. Unele, de-a dreptul….monumentale.

Dacă nu te-ai pus încă la curent cu evenimentele din Franța, află că unul dintre monumentele emblemă ale Parisului, catedrala Notre Dame, a ars aproape în întregime. Pompierii s-au luptat ore întregi cu flăcările și au reușit să evite prăbușirea celor două turnuri, care tronează la intrarea în catedrală. Monumentul a fost construit în urmă cu 850 de ani.

Turla înaltă de 93 de metri s-a prăbușit, însă, din cauza flăcărilor, dar se pare că importante artefacte din interior au fost salvate. Din flăcări au fost salvate inclusiv coroana de spini cu care a fost crucificat Iisus, dar și tunica Sfântului Ludovic.

Au scăpat de incendiu și statuile de bronz, demontate zilele trecute, când catedrala a intrat în renovare.

Nu se știe, deocamdată, cauza incendiului, posibil să aibă legătură cu lucrările de renovare. Dar românii și-au dat cu părerea. Unde altundeva, decât pe internet.

Acolo unde au împrăștiat zeci de teorii ale conspirației.

Incendiul de la Notre Dame: teoriile conspirației au umplut internetul

În timp ce, în Paris, pompierii se luptau cu flăcările, românii își dădeau cu părerea pe internet. Mulți cred că a fost mână divină, pentru că, nu-i așa, e prea mare coincidența ca monumentul, de o încărcătură simbolică uriașă pentru lumea catolică, să ardă chiar în Săptămâna Mare, care a început deja la catolici.

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Românii care și-au dat cu părerea cred că incendiul “are o explicație”, chiar dacă francezii nu o au. N-au lipsit din comentariile de pe net referirile la Siria, la ruși, la Colectiv și, bineînțeles, la masoni.


Foto: Facebook Andrei Ciubotariu

Foto: Facebook Andrei Ciubotariu

Foto: Facebook Andrei Ciubotariu

Foto: Facebook
Foto: Facebook Andrei Ciubotariu

Foto: Facebook

Desigur, părerologi nu s-au găsit doar în România, ci chiar și la cel mai înalt nivel. Președintele Americii, Donald Trump, le dădea sfaturi pe Twitter pompierilor francezi.

Le spunea, între altele, că ar fi bine să arunce apă din elicopter pentru a stinge focul.

Postarea liderului de la Casa Albă a fost demontată, rând pe rând, de specialiștii invitați la televiziunile de știri din străinătate. Aceștia i-au atras atenția președintelui american că o astfel de intervenție ar putea pune la pământ întreaga catedrala. Or, pompierii încercau să țină monumentul în picioare.

De ce e importantă catedrala Notre Dame pentru omenire

Construcția catedralei a început în 1163 și, dacă ai vizitat-o, atunci sigur ai văzut schițele care arată cum se lucra atunci. Pietrele erau rostogolite, cărate cu ajutorul animalelor. Totul s-a făcut cu mâinile goale, fără utilaje sau macarale. Construcția a fost terminată abia în 1345, așadar 182 de ani mai târziu.

Notre Dame a fost un loc de pelerinaj și rugăciune, posibil chiar și pentru cei care își dau acum cu părerea și pun incendiul pe seama unei conspirații. Catedrala din Paris este asemănătoare, ca încărcătură emoțională și simbolică, cu cea de la Vatican.

În Notre Dame se află Coroana Sfântă, considerată a fi coroana de spini de pe capul lui Iisus și pe care catedrala o numește „cea mai prețioasă și cea mai venerată relicvă”.

Notre Dame numără printre comorile sale și alte două relicve extrem de importante: un fragment din Lemnul Crucii, considerat de mulți ca fiind o parte din „crucea adevărată” pe care a fost răstignit Iisus și unul dintre cuiele pe care romanii l-ar fi bătut în cruce.

Notre Dame este mai mult decât o catedrală, în care oamenii vin să se închine, să se roage sau să participe la slujbe. Este o mare filă din istoria omenirii.

Iată o poză cu principalele titluri alese de presa internațională pentru ziua de astăzi:

Foto: The Guardian
Urmăriți Impact.ro și pe