Ilegalități la avizele proiectului imobiliar din zona plajei Corbu. Zona aparține patrimoniului UNESCO

Elena Avramescu 06.02.2023, 15:15
Ilegalități la avizele proiectului imobiliar din zona plajei Corbu. Zona aparține patrimoniului UNESCO

Un proiect imobiliar controversat ia naștere în zona plajei sălbatice de la Corbu, care după cum era de așteptat deja a stârnit multe controverse. Astfel că mai multe controale efectuate acolo au scos la iveală ilegalități comise chiar de instituțiile statului, care în mod normal au obligația de proteja și conserva patrimoniul UNESCO.

Plaja Corbu, în mijlocul unui scandal

De mult timp zona plajei Corbu, județul Constanța, face parte din aria economică a Rezervației Biosferei Delta Dunării, fiind patrimoniu UNESCO. În acest sens se bucură de protecția mai multor legi care reglementează strict modul de avizare și autorizare ale unor construcții, însă în pofida acestui lucru instituțiile statului au încălcat aceste norme și au vizat un proiect imobiliar controversat.

Raportul Ministerului Mediului, întocmit în anul 2022, realizat de Direcţia Corp Control, Integritate şi Anticorupție din Ministerul Mediului și menționat în răspunsul oferit interpelării făcute de deputatul constănțean Bogdan Bola (Forța Dreptei) a scos la iveală acest lucru.

„Din vara anului trecut am solicitat Ministerului Mediului răspunsuri referitoare la lucrările din zona Corbu. A fost necesar să revin de trei ori cu aceeași interpelare pentru ca, în ianuarie 2023, să-mi răspundă”, spune deputatul Bogdan Bola.

Se pare că acest raport indică o serie de nereguli descoperite în actele de avizare ale Planului Urbanistic Zonal și în modul în care au fost emise avizele și acordurile de mediu ce au stat la baza autorizațiilor de construire ale celor două proiecte „Construire șase corpuri de locuințe colective” şi „Construire 18 corpuri de locuințe colective”, ambele făcând parte integrantă din complexul imobiliar denumit „Sat pescăresc”.

Ilegalitati la avizele proiectului imobiliar din zona plajei Corbu
Constructii ilegale la plaja Corbu

Corpul de Control a vizat o serie de instituții, precum Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, Agenţia pentru Protecția Mediului Constanța, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, Garda Naţională de Mediu Comisariatul Județean Constanţa și Garda de Mediu – Comisariatul Rezervației Biosferei Delta Dunării.

Cu trei ani în urmă, Administrația Rezervației Delta Dunării a emis două acorduri de mediu pentru proiectele imobiliare pe care SC Logis Project SRL intenționa să le dezvolte în zona plajei Corbu. Prin urmare aceste acorduri au fost verificate de Ministerul Mediului, iar neregulile ce au stat la baza emiterii lor au fost scoase la iveală.

În acest sens, ARBDD a emis în septembrie 2020 acorduri de mediu, chiar dacă în mai 2020, Comisia Internă de Analiză a ARBDD consemna că se fragmentează și se pierd cumulat peste un hectar din habitatul „Dune mobile embrionare” şi trei hectare din habitatul speciei „fâsa de câmp.”

„Ca urmare acestor analize, punctul de vedere propus care trebuie formulat către Agenția de Protecția Mediului Constanța este că, abordarea evaluatorului conform căruia impactul este nesemnificativ asupra ariei naturale protejate, este nefundamentat, având în vedere legislația europeană şi naţională și de conservare a ariei protejate.”

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...