Ministerul Mediului, ajutor de 150 de lei/mp pentru lemnele de foc. Cine va beneficia de această măsură

Elena Avramescu 26.08.2022, 14:38
Ministerul Mediului, ajutor de 150 de lei/mp pentru lemnele de foc. Cine va beneficia de această măsură

Veste bună pentru toți cei care au nevoie de lemne de foc pentru încălzirea locuineței, iarna aceasta. Ministerul Mediului a venit cu o propunere pentru persoanele care urmează să cumpere cu factură lemn de foc, indiferent de categoria socială, spunând că aceștia o să primească un ajutor de 150 lei pentru fiecare metru cub, însă în limita a maximum 5 mc.

Ajutor de la stat pentru unele persoane care vor cumpăra lemne de foc

„Guvernul acordă deja ajutoare pentru cei vulnerabili pentru lemne de foc. Noul ajutor vine în compensarea preţului care a crescut în ultima perioadă. Conducerea Coaliţiei a solicitat o propunere de la Ministerul Mediului. Săptămână viitoare vom prezenta această propunere Coaliţiei. Vom propune ca preţurile să fie compensate cu un ajutor de 150 de lei pe metrul cub de lemn de foc cumpărat.

Cel care va beneficia va trebui să facă dovada că a cumpărat lemn de foc pentru încălzire cu factură şi cu aviz de însoţire a mărfii. De această măsură vor beneficia toţi cei care au cumpărat lemn de foc, indiferent de categoria socială sau dacă sunt consumatori vulnerabili sau nu, astfel încât să fie un ajutor similar cu cel pentru gaze naturale sau pentru energia electrică.

La fel ca la energia electrică, unde s-a stabilit un plafon maxim, şi aici vom stabili un plafon maxim. Propunerea noastră se referă la 5 mc. Măsura vine în completarea măsurilor deja existente”, a spus ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, potrivit Digi 24.

Ministerul Mediului, ajutor de 150 de leimp pentru lemnele de foc
Lemne de foc

Ministrul a mai ținut să precizeze noteze faptul că lista beneficiarilor va fi întocmită de primării, iar estimarea este că între 1 şi 3 milioane de familii vor avea dreptul de a primi acest nou tip de subvenţie.

„Vom propune ca lista beneficiarilor să fie întocmită de primăriile care ştiu care sunt familiile, gospodăriile ce folosesc lemn de foc, urmând ca bugetul Ministerului Muncii să fie suplimentat cu această sumă. Sistemul informatic care va gestiona va fi, mai mult ca sigur, dezvoltat de STS. Propunerea noastră se va referi doar la persoanele fizice şi impactul (bugetar, n.r.) va fi calculat după ce vom prezenta această propunere împreună cu Ministerul de Finanţe.

Eu cred că impactul este unul suportabil şi poate fi acoperit din bugetul de stat. Analiza o vom face cu Ministerul de Finanţe. Numărul de familii beneficiare variază între 1 şi 3 milioane, în funcţie de situaţia sau modul în care îşi procură fiecare lemnul de foc. Cei care au pădure proprie şi nu cumpără lemnul de foc nu beneficiază de acest sprijin, pentru că nu plătesc preţul ridicat care se practică acum pe piaţă”, a mai spus acesta.

Barna Tanczos a mai spus, în încheiere, că plata către beneficiari se va putea face doar după ce va fi achiziţionat lemnul de foc, iar subvenţia nu va afecta în niciun fel preţul de pe piaţă.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...