Ikea, decizie istorică. Românii care cumpărau de acolo vor fi afectați

Ana Anitoiu 07.12.2020, 17:40
Ikea, decizie istorică. Românii care cumpărau de acolo vor fi afectați

Grupul suedez Ikea a anunțat, luni, că a luat o decizie istorică. Românii care cumpărau de la acest lanț de magazine vor fi afectați. Conducerea comerciantului de mobilă a explicat că hotărârea a fost luată după ce a fost analizat comportamentul clienților, ce a început să se schimbe, în ultimii ani.

Ce decizie istorică a luat Ikea

Comerciantul de mobilă Ikea a anunțat că nu își va mai edita catalogul anual, ce devenise unul dintre cele mai importante publicații anuale la nivel mondial, cu o vechime de nu mai puțin de 70 de ani. Catalogul și-a atins apogeul în anul 2016, când au fost distribuite peste 200 de milioane de exemplare în gospodăriile și magazinele din peste 50 de ţări.

Prima ediţie a catalogului Ikea a fost tipărită în 285.000 de exemplare, ce au fost distribuite în sudul Suediei. Pe de altă parte, ultima ediţie a publicației, cea din acest an, a fost tipărită în aproximativ 40 de milioane de exemplare.

Care este motivul din spatele deciziei istorice luate de Ikea

Un oficial din conducerea Ikea a explicat motivul din spatele acestei decizii. Concret, se renunță la catalogul tipărit, pentru că Ikea face eforturi ca să devină o companie mai concentrată pe digital, în contextul în care clienții se inspiră tot mai mult de pe internet şi îşi fac cumpărăturile din ce în ce mai mult online și nu direct din magazine. De altfel, în perioada august 2019 – august 2020, vânzările pe internet ale Ikea au crescut cu 45%.

”Numărul de exemplare a scăzut, dar în paralel am văzut cum oamenii utilizează mai mult site-ul nostru web, aplicaţiile şi social media. Catalogul a devenit din ce în ce mai puţin important”, a explicat Konrad Gruss, directorul operaţional de la Inter Ikea Systems, o divizie a Inter Ikea Group.

Ikea, decizie istorica. Romanii care cumparau de acolo vor fi afectati
Catalog Ikea

Cel mai nou magazin Ikea, deschis în România

Primul magazin Ikea ce a fost inaugurat în România, la data de 21 martie 2007, a fost și cel de-al 253-lea ce a fost deschis de grupul suedez în a 35-a ţară din lume. De atunci, grupul suedez și-a continuat expansiunea și au apărut și detalii cu privire la salariile angajaților Ikea, în țară.

În luna iunie 2019, grupul suedez Ikea a deschis un nou magazin în România. Mai exact, pe Bulevardul Theodor Pallady din București. Investiția pentru acest nou magazin s-a ridicat la 90 de milioane de euro și a creat 600 de noi locuri de muncă.

Ce salarii oferă Ikea, în România. Ce beneficii au angajații

Conform șefului magazinului de pe Bulevardul Theodor Pallady, Cas Lachaert, care a acordat în 2018 un interviu pentru Libertatea, angajații Ikea primeau în mai 2018 de un salariu minim brut de 2.615 de lei, pentru funcția cu normă întreagă. În plus, aceștia mai aveau beneficii precum: abonament medical, tichete de masă, bonusuri și primă de vacanță.

”IKEA oferă, de asemenea, un pachet generos de beneficii, inclusiv abonament medical la o clinică privată, asigurare de viață, tichete de masă, rambursare lunară a unei părți din cheltuielile de transport, primă anuală de vacanță, zile de concediu suplimentare și altele”, a declarat Cas Lachaert, care a adăugat că angajații primesc și bonus de performanță și, în cazul celor cu o vechime de peste cinci ani, o contribuție anuală la planurile individuale de pensii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...