Hotelierii români, deranjați de o aplicație de succes. Se plâng că le fură clienții

Ioana Bucur 23.08.2021, 09:36
Hotelierii români, deranjați de o aplicație de succes. Se plâng că le fură clienții

În condițiile în care abia găsești cazare liberă în zonele preferate de turiștii de la noi din țară, hotelierii români sunt deranjați de o aplicație de succes, pe care o utilizează tot mai multe persoane.

Aplicația de succes a intrat în vizorul hotelierilor români

Airbnb câștigă din ce în ce mai multă popularitate și în rândul românilor care caută o alternativă la clasicele hoteluri sau pensiuni atunci când pleacă în vacanță. Doar că succesul aplicației a intrat în vizorul hotelierilor care susțin că Airbnb trebuie să activeze în țara noastră respectând anumite reguli de funcționare care, în prezent, nu există.

„Airbnb nu este încă reglementat, din păcate, în România. Noi avem o discuție prin intermediul HOTREC (patronatul european al HoReCa, n.r.), din care face parte federația pe care o conduc, și încercăm să luăm din bunele practici pe care alte orașe au reușit să le implementeze și să ajungă la o relație corectă între sharing economy și industria hotelieră.

Vorbim de circa 12.000 de camere de calitate la hoteluri în București și uneori ajungem la circa 8.000 de camere în AirBnb. Sigur, gradul de ocupare diferă, perioada în care se vând diferă, nu putem spune că e un competitor, dar Airbnb trebuie să intre și să joace și ei după niște reguli. La ora asta nu există aceste reguli clare pentru Airbnb”, a declarat președintele Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR), Călin Ile, pentru Agerpres.

Hotelierii romani, deranjati de o aplicatie de succes. Se plang ca le fura clientii

„Airbnb aduce și lucruri bune”

Președintele FIHR a recunoscut că apariția Airbnb a adus și schimbări benefice în domeniu, dând o nouă directție de mers, spre zona de lifestyle, design interior. Cu toate astea, compania ar trebui să respecte în România aceleași reguli impuse și în alte țări, dând exemplul Franței:

„Airbnb aduce și lucruri bune, ne-a făcut pe noi să mergem în zona de lifestyle, de design, ne-a făcut să diversificăm. Ceea ce cerem noi e să jucăm după aceleași reguli, și s-a văzut că lucrul acesta e posibil în foarte multe capitale.

De exemplu, în Paris nu poți avea mai mult de cinci camere în Airbnb, nu poți să închiriezi mai mult de un număr de zile pe an, pentru că în acel moment treci la business legal. Și vom lua exemplu de la ei ca să vedem ce se va putea implementa în România”, a adăugat Ile.

Ile a subliniat că regulile de care vorbește și pe care ar trebui să le respecte aplicația Airbnb vizează, de fapt, siguranța clienților, nu creșterea fiscalității.

Până la urmă e și o măsură de siguranță ca în Airbnb să existe o oarecare clarificare, nu neapărat în spiritul fiscalității mai mari, ci în spiritul de control, de urmărire și de siguranță”, a precizat Călin Ile.

Președintele Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR) a mai declarat că industria hotelieră din București va reveni în 2024 la nivelul de venituri generate în anul 2019.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...