Haos în Plenul Parlamentului European. Amenințările care au dat alarma în sala de ședință

Ana Anitoiu 15.02.2023, 14:59
Haos în Plenul Parlamentului European. Amenințările care au dat alarma în sala de ședință

Ședința plenară a Parlamentului European a fost întreruptă, miercuri, din cauza unor amenințări ce au fost făcute. Sediul instituției din Strasbourg a fost evacuat și a fost necesară intervenția autorităților franceze.

Ce amenințări au fost făcute în Parlamentul European

Amenințările au fost făcute de un grup de kurzi turci care se afla în galeria vizitatorilor din plen, la un balcon interior al sălii. Kurzii turci au spus că se vor arunca de la balcon.

„Sunt proteste în Parlament, înțeleg că sunt reprezentanți ai minorității kurde, care au aruncat o serie de pliante în sala de plen. Forțele de ordine au invitat toți europarlamentarii să părăsească sala de plen, înainte de vot, pentru a nu se produce alte incidente de securitate.

Probabil sunt invitați de către un europarlamentar să viziteze Parlamentul și când au ajuns la balconul destinat vizitatorilor, au declanșat acest protest prin care revendică probabil o serie de chestiuni care vizează interesele comunității.

În general în zona din Parlament unde are loc acest incident se află grupuri de vizitatori aduse de reprezentanți din Parlamentul European, de deputați”, a declarat eurodeputatul Eugen Tomac, conform Adevărul.

Haos in Plenul Parlamentului European. Amenintarile care au dat alarma in sala de sedinta
Protest in plenul Parlamentului European

Motivul pentru care kurzii au făcut amenințările

Eurodeputatul PNL Cristian Bușoi a declarat că grupul de vizitatori de origine kurdă a protestat în legătură cu soarta liderului Abdullah Ocalan, amenințând că se aruncă de la balcon.

„Urma ședința de vot, de la ora 12.00, erau așteptați 700 de europarlamentari. Accesul nostru a fost blocat”, a spus Cristian Bușoi, la Digi24.

Ulterior, președintele instituției din Strasbourg, Roberta Metsola, a anunțat că ședința a fost reprogramată pentru ora 15.00. Metsola a fost escortată din plen, după cum a scris pe Twitter eurodeputata irlandeză Grace O’Sullivan.

Trei kurzi au fost uciși în Paris, cu câteva zile înainte de Crăciun, după ce un bărbat în vârstă de 69 de ani a deschis focul lângă un centru cultural kurd din arondismentul 10. Au urmat confruntări violente în capitala franceză între manifestanții kurzi și forțele de ordine.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...