Cum se distrează președinta Parlamentului European. Roberta Metsola a „uitat” să declare o excursie de lux, cu alcool și o cameră de 350 de euro pe noapte

Mihnea Tălău 20.01.2023, 13:57
Cum se distrează președinta Parlamentului European. Roberta Metsola a „uitat” să declare o excursie de lux, cu alcool și o cameră de 350 de euro pe noapte

Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a ratat termenul limită impus de legislatori pentru a dezvălui o călătorie gratuită de lux – inclusiv o cină somptuoasă și o cameră de hotel de 350 de euro pentru ea și soțul ei – toate plătite de o societate de elită a vinului.

Președintele Parlamentul European are reguli separate

Anul trecut, în octombrie, Metsola a călătorit în Burgundia, o regiune viticolă celebră din Franța, pentru a prelua o poziție onorifică de „dame” a unei frății de băut vinuri numită Confrérie des Chevaliers du Tastevin, la o cină cu cinci feluri de mâncare într-un castel medieval, informează Politico.

Confreria a plătit pentru șederea lui Metsola la hotelul de cinci stele Hôtel Le Cep, într-o cameră care a costat 349 de euro pentru o noapte, plus taxe. Acest lucru nu contravine niciunui regulament intern al Parlamentului, dar deputații europeni au termen până la sfârșitul lunii următoare pentru a declara public orice călătorie, cazare sau stipendiu plătit de terțe părți, cum ar fi guverne sau ONG-uri.

Noaptea petrecută la hotel a avut loc la 22 octombrie anul trecut, dar Metsola a făcut declarația pe site-ul Parlamentului la 11 ianuarie anul acesta, cu mult după ce termenul limită pentru deputați a expirat.

Bautura din Romania dupa care strainii sunt innebuniti. Aproape toata productia merge la export

Întrebată de jurnaliști dacă a încălcat regulile pe care toți europarlamentarii trebuie să le respecte, Metsola a răspuns: „În calitate de președinte al Parlamentului, nu. Dar dacă vreți să vă spun dacă de acum înainte, de fiecare dată când voi merge undeva pentru orice, o voi face (declararea călătoriei) imediat ce vor fi trecute considerentele protocolului de securitate, voi face asta”.

Metsola și purtătorul de cuvânt al Parlamentului susțin că ea nu este acoperită de aceleași reguli ca și ceilalți membri ai camerei de 705 locuri atunci când vine vorba de declararea publică a călătoriilor.

 „Deși aceste lucruri nu au fost niciodată declarate anterior de către președinții Parlamentului, președintele Metsola a ales să facă acest lucru într-o mișcare fără precedent pentru a spori transparența și a conduce prin exemplu pozitiv”, a declarat purtătorul de cuvânt al Parlamentului European, Jaume Duch

El a mai precizat că nicio cheltuială de călătorie nu a fost vreodată plătită de o terță parte.

Scandaluri de corupție în Parlamentul European

Parlamentul European a fost zguduit la sfârșitul anului trecut de un răsunător scandal de corupție în urma unor acuzaţii potrivit cărora Qatarul a oferit bani şi cadouri unor oficiali ai PE pentru a-i influenţa procesul decizional.

În centrul acuzaţiilor a fost eurodeputata greacă Eva Kaili, vicepreşedintă a Parlamentului European, aleasă în PE încă din 2014. Ea a fost arestată și pusă sub acuzare pentru corupţie de autorităţile belgiene, alături de alte trei persoane.
Ea sr fi primit bani mulţi de la Qatar pentru a-şi influenţa colegii ca să ia decizii favorabile acestei ţări. În momentul în care a fost reţinută, eurodeputata ar fi fost prinsă în flagrant delict, având „genţi cu bani”, motiv pentru care nu s-a putut prevala de imunitatea parlamentară.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...