Guvernul promite ajutor pentru facturile utilităţilor, însă experţii dau un avertisment sumbru. Ce se va întâmpla la iarnă

Beatrice Dumitru 22.11.2021, 09:50
Guvernul promite ajutor pentru facturile utilităţilor, însă experţii dau un avertisment sumbru. Ce se va întâmpla la iarnă

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a anunțat că facturile la utilități vor fi compensate, în urma scumpirii energiei electrice și a gazelor. Însă experții în energie trag un semnal de alarmă și spun că nu vor fi bani pentru aceste compensații și explică și de ce românii ar putea plăti facturi uriașe la curent și gaze.

Semnal de alarmă tras de specialiști

Virgil Popescu a precizat că a fost finalizat documentul cu normele metodologice din schema de acordare a compensațiilor pentru facturi. Acesta a mai spus că în luna ianuarie va verifica modul în care s-au acordat compensațiile.

De la 1 noimebrie, cei care înregistrează un consum mediu de energie, vor primi o compensație de 0,29 bani pe kWh/oră pentru energia electrică și o reducere de 33% la prețul gazelor naturale. De asemenea, prețurile sunt înghețate la cel mult 1 leu pe kWh/oră la curent și 0,37 bani la gaze naturale. Dar specialiștii avertizează că nu sunt bani pentru aceste compensații și, în aceste condiții, românii riscă să plătească facturi uriașe sau să rămână fară gaze.

Guvernul promite ajutor pentru facturile utilităţilor, însă experţii dau un avertisment sumbru. Ce se va întâmpla la iarnă
Guvernul a promis ajutor pentru facturile la utilități.

Ar fi nevoie de aproape 3 miliarde de lei pentru a reuși să compensezi sau să limitezi facturile la energie. Problema este că acești bani este aproape imposibil în acest moment să fie alocați, să fie identificați. De ce? Pentru că nu avem un guvern care să poată emite ordonanțe ” a precizat economistul Adrian Negrescu, potrvit Antena 3.

„Nu vreau să existe în decembrie facturi fără compensație”

Ministrul Energie susține, însă, că în luna decembrie nu vor exista facturi necompensate, iar cei care nu vor respecta această regulă vor fi pedepsiți.

Nu vreau să existe în decembrie facturi fără compensație. Nu cred un furnizor își permite să încalce legea, există organe ale statului care îl pot amenda, este infracțiune și are și alte repercusiuni. (…) Eu cred că anumiți furnizori facturau la începutul lunii noiembrie și câteva zile din luna noiembrie, probabil din acest motiv au întârziat facturile, pentru a scoate estimativ acel consum. Le-am spus în norme, consumul lunii noiembrie se facturează în decembrie, după ce consumul este realizat”, a declarat Virgil Popescu săptămâna trecută.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...