Adevărul despre facturile la gaze şi energie din această iarnă. Ministrul Energiei spune clar

Stan Filon, Gabriel Alexandru 18.10.2021, 20:42
Adevărul despre facturile la gaze şi energie din această iarnă. Ministrul Energiei spune clar

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a explicat exact ce se va întâmpla cu facturile românilor, la iarnă. Acesta vine cu vești bune și spune că facturile nu vor crește, față de anul trecut. Acesta a explicat exact cum va funcționa plafonarea prețurilor la gaze și la curent electric, dar și cum vor fi aplicată compensarea oferită de stat.

Ministrul Energiei a spus adevărul despre factuile din această iarnă

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, s-a declarat bucuros de consensul arătat de clasa politică în Parlament pentru plafonarea prețurilor la energia electrică și la gazele naturale. Acesta îi liniștește peromâni și spune chiar că facturile din iarna care stă ă vină vor fi la fel ca cele de anul trecut.

”Mă bucur că pe subiectul facturilor s-a găsit consens în Parlament. Românii nu trebuie să facă absolut nimic decât să își monitorizeze consumurile. Am mărit grila de consum, nu mai sunt 200 de kw sunt 300 de kw lunar, plus 10% marja de toleranță. La gaze naturale a rămas același volum de 1.200 de metri cubi.

Ministrul Energiei a spus adevarul despre factuile din aceasta iarna
Ministrul Energiei a spus adevarul despre factuile din aceasta iarna

”Consumatorul casnic va plăti maxim 71 de bani pe kw, exact cât plătea anul trecut”

Am mărit valoarea compensării de la 0,21 de lei la 0,291 de lei pe kilowatt și am mărit procentul de discount pentru gaze naturale de la 25% la 33%. Am plus un plafon pentru energia electrică de 1 leu pe kilowatt cu toate taxele incluse, din care 0,525 de lei e prețul energiei electrice. Furnizorii nu mai pot vinde către consumatorul casnic mai sus de plafonul acesta. Consumatorul casnic va plăti maxim 71 de bani pe kw, exact cât plătea anul trecut. Compensarea asigură un preț mic pentru energia electrică și gaze”, a spus ministrul Energiei, Virgil popescu la Digi 24.

Oficialul a venit și cu un exemplu de cum se va calcula factura. ”Exemplu de calcul a facturii la energie: 100 de kw – consum lunar. A crescut la 300 de kw limita maximă de consum pentru care se acordă aceste beneficii ( adică între 100 kw și 300 kw). Dacă prețul este ca acum, 85 de bani X 100 de kw face 85 de lei factura. Compensarea este de 0,291 X 100 face 29 de lei. Românul plătește 56 de lei”, spune ministrul.

Legea ar trebui să intre în vigoare de la 1 noiembrie

Câți români se vor bucura de aceste prețuri la gaze și la energia electrică? Ei bine, ministrul mai spune că peste 6 milioane de gospodării vor beneficia de aceste măsuri, adică peste 15 milioane de români. ”Vorbim de o subvenție foarte mare dată românilor pentru a putea trece această iarnă. Dacă prețul se duce peste 1 leu pe kw, intervine plafonul. Pentru un consum de 100 de kw, valoarea facturii va fi un leu X 100, din care se scade compensare, deci prețul va fi de 71 de lei”, a mai spus Virgil Popescu.

De când intră în vigoare legea? Ministrul mai spune că legea trebuie să intre în vigoare chiar de la data de 1 noiembrie, iar compensările se vor acorda până la data de 31 martie. ”Săptămâna viitoare legea ar putea fi aprobată de Camera Deputaților și legea merge la promulgare”, a mai spus ministrul.

Urmăriți Impact.ro și pe