Guvernul a stabilit numărul de bilete pentru tratament balnear în 2022. Cine poate beneficia de ele

Mihnea Tălău 02.03.2022, 15:30
Guvernul a stabilit numărul de bilete pentru tratament balnear în 2022. Cine poate beneficia de ele

Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. a anunțat, miercuri, că Guvernul a stabilit numărul de bilete de tratament balnear pe care le poate asigura în anul 2022. Suma alocată de la buget este de 200.000.000 lei și se estimează că din acești bani vor fi asigurate cel mult 101.000 bilete la tratament balnear, din care 60.420 în unităţile de tratament balnear ce aparțin Casei Naționale de Pensii.

Aproximativ 100.000 de bilete la tratament balnear în 2022

Astfel, Ministerul Muncii a anunțat că aproximativ 100.000 de bilete la tratament balnear vor fi asigurate în acest an prin Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), după ce Guvernul a aprobat, în ședința de astăzi, actul normativ privind bugetul alocat, precum şi modul de acordare, distribuire şi decontare a acestora.

„Suma totală prevăzută în Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022 cu această destinație este de 200.000.000 lei și se estimează că vor fi asigurate cel mult 101.000 bilete la tratament balnear, din care 60.420 vor fi asigurate în unităţile de tratament balnear aflate în proprietatea CNPP. Acestea vor fi repartizate pe maxim 19 serii, durata unui sejur fiind de 16 zile, pentru un tratament balnear de 12 zile”, se precizează în comunicatul ministerului.

Trebuie spus că acordarea prestațiilor privind tratamentul balnear se face prin atribuirea de bilete de tratament persoanelor îndreptățite, în limita numărului de locuri asigurate în unitățile de tratament din proprietatea CNPP, precum și a numărului de locuri contractate cu alte unități de profil și a sumelor alocate pentru această prestație prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Cine sunt beneficiarii biletelor de tratament balnear

Pot solicita bilete de tratament balnear pensionarii și asigurații sistemului public de pensii, iar un procent de maximum 15% din numărul total al biletelor va fi acordat, gratuit, beneficiarilor unor legi speciale cu caracter reparatoriu, precum şi persoanelor care au suferit accidente de muncă sau boli profesionale.

Numărul biletelor de tratament balnear contractat cu alți operatori economici se va stabili prin încheierea unor contracte subsecvente, în baza acordurilor-cadru atribuite în anul 2020.

Anul trecut, pensionarii au avut la dispoziție 37 de unități de cazare, la mare și munte, unde au putut beneficia de aceste tratamente. Cele mai căutate destinații de către pensionari au fost Băile Olănești, Herculane, Băile Govora, Vatra Dornei, Sovata, Tușnad, la multe și Eforie Nord și Sud, Mangalia, Neptun, Venus sau Saturn, pe litoral.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...