Aceşti 100.000 de pensionari trebuie să se prezinte cu talonul la Casa de Pensii. E vorba de un mare avantaj

Andra Daoud 15.01.2022, 11:56
Aceşti 100.000 de pensionari trebuie să se prezinte cu talonul la Casa de Pensii. E vorba de un mare avantaj

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a anunțat numărul de pensionari care vor beneficia anul acesta de bilete de tratament balnear. Suma alocată de autorități pentru aceste bilete este de 200 de milioane de lei, buget din care pot fi achiziționate în jur de 100.000 de bilete de tratament. Pensionarii care vor să beneficieze de ele trebuie să se prezinte cu talonul la Casa de Pensii.

Acești 100.000 de pensionari trebuie să se prezinte cu talonul la Casa de Pensii

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a transmis, printr-un comunicat, că a publicat actul normativ prin care se stabilește numărul biletelor de tratament balnear care se vor acorda în anul 2022, prin intermediul Casei Naționale de Pensii. A fost anunțat și modul în care acestea se vor acorda, deconta și distribui către pensionari,

Bugetul alocat în acest an cu această destinaţie este de 200.000.000 lei, iar proiectul de act normativ prevede că din această sumă pot fi achiziţionate cel mult 101.000 bilete la tratament balnear, din care maximum 60.420 vor fi asigurate în unităţile de tratament balnear aflate în proprietatea Casei Naţionale de Pensii Publice, iar diferenţa în alte unităţi de profil, prin contracte încheiate cu alţi operatori economici”, se arată în documentul Ministerului Muncii.

Potrivit actului normativ, biletele de tratament pentru pensionari includ tratamentul pentru 12 zile și un sejur de 16 zile. Vor fi acordate în jur de 100.000 de astfel de bilete, care vor fi repartizate pe 19 serii.

Aceşti 100.000 de pensionari trebuie să se prezinte cu talonul la Casa de Pensii. E vorba de un mare avantaj
Aceşti 100.000 de pensionari trebuie să se prezinte cu talonul la Casa de Pensii. E vorba de un mare avantaj

Cine poate solicita biletele de tratament

Pensionarii și asigurații din sistemul public de pensii pot solicita biletele de tratament balnear. 15% din totalul numărului de bilete va fi acordat în mod gratuit beneficiarilor unor legi speciale cu caracter reparatoriu și persoanelor care au suferit accidente de muncă sau au căpătat boli profesionale.

Distribuirea acestor bilete se va face prin intermediul sediilor teritoriale ale Casei Naționale de Pensii Publice, iar pentru a beneficia de ele, pensionarii trebuie să prezinte talonul de pensie. În anul 2021, Guvernul a alocat tot un buget de 200 de milioane de lei pentru biletele de tratament balnear pentru pensionari. Din această sumă s-au cumpărat 97.626 de bilete de tratament, dintre care 92.096 au fost valorificate.

O parte dintre locurile de tratament balnear fac parte din unitățile de tratament aflate în proprietatea CNPP, iar restul din alte unități de profil care au un contract închiriat cu Casa de Pensii pentru aceste servicii. În anul 2021, pensionarii au avut la dispoziție 37 de unități de cazare unde au putut beneficia de aceste tratamente.

Cei care au primit bilete de tratament de la stat s-au cazat în stațiuni atât de la munte, cât și de la mare. Vatra Dornei, Sovata, Tușnad, Băile Olănești, Herculane, Băile Govora, Eforie Nord și Sud, Mangalia, Neptun sau Saturn au fost câteva dintre destinațiile alese de pensionari.

Urmăriți Impact.ro și pe