Gripa aviară face noi probleme în România. Mai mult de 200.000 de curcani, omorâţi în doar câteva zile

Gripa aviară face noi probleme în România. Mai mult de 200.000 de curcani, omorâţi în doar câteva zile

Din păcate, o nouă epidemie de gripă aviară a lovit puternic țara noastră, ducând la pagube de milioane de euro. Se pare că un al doilea focar a fost confirmat la o fermă de curcani din Codlea, județul Brașov, în timp ce primul a făcut prăpăd pe platforma zootehnică din Codlea – Brașov.

Gripa aviară lovește puternic România

ANSVSA, împreună cu autoritățile, au luat decizia de a institui filtre pe o rază de 10 kilometri pentru decontaminare.

În urmă cu o săptămână a fost anunțat de către Autoritatea Națională Sanitar Veterinară primul focar, la o fermă cu 65.000 de curcani, iar după doar o zi, virusul H5N1 a fost confirmat într-o altă hală.

Un al doilea focar, localizat într-o crescătorie cu 113.000 de păsări, a devenit oficial, iar ulterior s-a constatat că toate crescătoriile aparțin aceleiaşi societăți.

„Aceste focare au fost deja izolate. Sperăm ca până la sfârșitul acestei săptămâni să fie eradicat. Neștiind care e cauza exactă pot apărea surprize, dar până în acest moment s-au făcut analize și la celelalte ferme de pe platforme și rezultatul e negativ”, a declarat prefectul Brașovului, Mihai Cătălin Văsii.

Tocmai de aceea, s-a luat decizia ca mai mult de 223.000 de curcani să fie sacrificaţi, iar paguba se ridică la câteva milioane de lei.

Gripa aviara loveste din plin Ialomita
Gripa aviara

Cel mai puternic focar de gripă aviară din istorie stârnește mari îngrijorări

Un nou focar de gripă aviară a descoperit la începutul lunii în Marea Britanie, astfel că a dus la mari îngrijorări pentru cercetători, deoarece este cel mai grav de până acum, lucru datorat numărului de infecții care au apărut la păsările de curte, precum și la cele sălbatice.

Experții au notat faptul că virusul și-a schimbat comportamentul într-un fel în care nu s-a mai văzut până acum. Tocmai de acees, multă lume se întreabă dacă acest focar ar putea să fie punctul de plecare al unei noi pandemii.

„Există un risc pentru sănătatea umană, dar în momentul de față este scăzut. A fost o infecție rară la oameni, dar când s-a întâmplat, a avut o mortalitate de aproximativ 50%”, a spus Paul Digard, virusolog la Universitatea din Edinburgh.

Până-n anul 2010, situația a rămas aceeași, astfel că au fost extrem de rare cazurile de infecții umane, însă toți cei care l-au contractat au făcut forme severe. În acest sens, riscul pentru sănătatea umană este mai mic decât a fost în trecut astfel că nu este cazul ca lumea să intre în panică.

„De atunci, virusul s-a schimbat. Provoacă mult mai puține infecții umane și, atunci când îi infectează pe oameni, se pare că provoacă boli mai ușoare în majoritatea cazurilor. Virusul nu a dat niciodată semne că și-a dezvoltat transmisibilitatea de la o persoană la alta, care să ducă la un focar major în rândul oamenilor”, a mai spus acesta.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...