Greutatea recomandată în funcție de înălțime. Este indicat să știi aceste lucruri

Iancu Andreea / 13.01.2021, 09:30
Greutatea recomandată în funcție de înălțime. Este indicat să știi aceste lucruri

Greutatea corporală îi preocupă deopotrivă atât pe bărbați cât și pe femei, însă puțini știu cum să afle unde ar trebui să se încadreze. În funcție de anumiți parametrii, precum înălțimea și vârsta, fiecare dintre noi ar trebui să aibă un anumit număr de kilograme. Iată cum să afli care este greutatea recomandată în funcție de înălțime în cazul tău.

Câte kilograme ar trebui să cântărești? Care este greutatea recomandată în funcție de înălțime

Obezitatea tinde să devină o problemă majoră a sănătății umane, aceasta fiind responsabilă de instalarea mai multor afecțiuni grave precum diabet de tip 2, hipertensiune arterială sau osteoartrită. Nivelul crescut de colesterol și valorile tensiunii arteriale pot fi însă reglate chiar și după pierderea a 4-5 kilograme acumulate. Pentru a slăbi, este important de știut care este numărul de kilograme la care corpul tău este sănătos. Greutatea recomandată în funcție de înălțime poate fi un criteriu după care să te ghidezi.

Un stil de viață sănătos, cu o alimentație bogată în fructe și legume, în care combinațiile alimentare se împletesc cu sportul te vor aduce pe drumul cel bun. Pentru a putea calcula însă greutate optimă la care ar trebui să ajungi este nevoie să te folosești de câteva date esențiale precum înălțimea, vârsta și sexul. Folosind mai multe formule, poți calcula greutatea ideală în funcție de mai mulți indici.

În cazul bărbaților, formula de calcul pentru greutatea ideală = înălțimea (cm) – 100 – [(înălțmea (cm) – 150)/4 + (vârsta (ani)) – 20)/4]. Femeile ar trebui să utilizeze formula: greutatea ideală = înălțimea (cm) – 100 – [(înălțmea (cm) – 150)/2,5 + (vârsta (ani)) – 20)/6]. O altă formulă privind calculul greutății ideale = 50 + 0.75 x [înălțime (cm) – 150)] + (vârstă – 20)/4, pentru barbati, iar în cazul femeilor valoarea obținută se înmulțește cu 0.9. De asemenea, în imaginea de mai jos, observăm tabelul

Greutatea recomandată în funcție de înălțime foto - csid.ro
Greutatea recomandată în funcție de înălțime
foto – csid.ro

Ce este Indicele de Masă Corporală (IMC). Cum se calculează

O altă modalitate de a afla greutatea în funcție de înălțime este indicele de masă corporală. Acesta este recomandat de Organizația Mondială a Sănătății, în special datorită faptului că prezintă un interval și nu o valoare fixă. Acest fapt este important în special din punct de vedere psihologic, în cazul persoanelor care se confruntă cu kilograme în plus. Indicele de masă corporală (IMC) se calculează folosind formula:

IMC = greutatea corporală în kg/înălțime în metri la pătrat

În funcție de valorile obținute, Organizația Mondială a Sănătății a stabilit mai multe categorii:

 • 18,49 sau mai pu’in – Subponderal
  18,5 – 24,9 – Greutate normal[
  25,0 – 29,9 – Supraponderal
  30,0 – 34,9 – Obezitate gradul I
  35,0 – 39,9 – Obezitate gradul II
  40,0 sau mai mult – Obezitate gradul III
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI