Ce se întâmplă cu corpul tău dacă nu mănânci timp de trei zile

Rădulescu Valentin 14.08.2020, 12:01
Ce se întâmplă cu corpul tău dacă nu mănânci timp de trei zile

Mulți oameni aleg deseori să se înfometeze atunci când vine vorba de a scăpa de kilogramele în plus. Dar nu mulți știu ce se întâmplă cu corpul atunci când rămâne fără o sursă de alimentare. Acest lucruri aduce organismului lucruri pozitive, dar și negative.

Cea mai importantă sursă de energie

Cea mai importantă sursă de energie primară pentru organismul uman este glucoza. Aceasta alimentează organismul pentru aproximativ șase ore. După ce mâncăm, corpul digeră alimentele și descompune glicogenul, moleculele care stochează, de fapt, energia. Acest proces va produce glucoza, care este absorbită de fluxul sanguin. Totodată, durata perioadei în care reușești să supraviețuiești fără hrană, este influențată în mare parte de greutatea corporală, variația genetică și alte considerente de sănătate, se arată pe romedic.ro.

Cea mai frecventă cauză de deces din înfometare sunt infarctul miocardic sau cedarea unui organ. Acest lucru apare cel mai des atunci când indicele de masă corporal al unei persoane atinge 12,5kg / m2.

Ce se întâmplă cu corpul tău dacă nu mănânci timp de trei zile
Ce se întâmplă cu corpul tău dacă nu mănânci timp de trei zile

Ce se întâmplă dacă nu mănânci pentru 72 de ore?

Rezervele de glucoză rezistă în general pentru 24 sau 48 de ore, dar acestea sunt consumate după 6 ore. După această perioadă, corpul intră într-o stare de cetoză. Acest lucru implică niveluri crescute de corpuri cetonice în sistemul imunitar. Corpurile cetonice sunt produsele acizilor grași atunci când glicogenul hepatic este complet epuizat, folosiți pentru energie. De asemenea, vei fi foarte flămând, iar respirația ta va fi neplăcută.

Dacă pentru o perioadă de 72 de ore nu consumi nimic, rata metabolică crește cu 3,6-14%, ceea ce însemnă că vei consuma 100-275 de calorii zilnic. De astfel, acest efect se diminuează dacă renunți la mâncare pentru mai mult de 72 de ore, iar glicogenul se epuizează și nivelul de insulină este redus. Totodată, creierul tău poate fi alimentat doar cu acizi grași, iar astfel va continua să folosească ultimele urme de glucoză rămase. Când glicemia este epuizată, creierul va găsi alte surse de energie.

După 72 de ore, creierul va începe să consume proteinele din mușchi. Așadar, în loc de 120 de grame de glucoză(cât folosește în mod normal), va folosi doar 30 de grame, iar energia este obținută din proteine. În această perioadă de trei zile se consumă cea mai mare energie, iar apoi corpul tău se adaptează, consumând cât mai puțină energie posibilă. Lucru se duce la slăbirea organismului și epuizare.

Urmăriți Impact.ro și pe