Greșelile majore pe care șoferii le fac lângă bicicliști. Îți poți pierde carnetul pentru ele

Andra Daoud 19.11.2021, 11:18
Greșelile majore pe care șoferii le fac lângă bicicliști. Îți poți pierde carnetul pentru ele

Șoferii trebuie să fie atenți atunci când circulă pe lângă bicicliști, pentru că anumite manevre îi pot lăsa fără permisul de conducere. Ce prevăd schimbările din Codul Rutier cu privire la depășirea bicicliștilor și ce pedepse pot aplica polițiștii rutieri după noile reglementări.

Ce greșeli fac șoferii când circulă pe lângă polițiști

Șoferii trebuie să acorde atenție sporită manevrelor pe care le efectuează în apropierea bicicliștilor. Ceea ce până de curând reprezenta un set de recomandări, de o lună de zile s-a transformat în obligativitate pentru conducătorii auto. Șoferii care nu respectă noile reguli se pot alege cu suspendarea permisului de conducere, pentru o perioadă de 30 de zile.

Cea mai importantă reglementare se referă la depășirea bicicliștilor. Șoferii pot depăși biciclete și trotinete, după ce au semnalizat corespunzător, iar legea prevede ca roțile din stânga ale mașinii să treacă peste axul drumului, pentru ca șoferii să lase o distanță suficient de mare și să nu existe pericolul de a-i acroșa pe bicicliști sau pe cei care se deplasează folosind trotinete electrice.

Greșelile majore pe care șoferii le fac lângă bicicliști. Îți poți pierde carnetul pentru ele
Greșelile majore pe care șoferii le fac lângă bicicliști. Îți poți pierde carnetul pentru ele

Dacă șoferii circulă cu o viteză mai mare de 50 km/h, depășirea bicicliștilor trebuie să fie făcută mai pe larg, iar mașina să treacă pe banda cealaltă cu aproximativ jumătate din lățimea sa.

Pentru asigurarea distanţei laterale de siguranţă, la depăşirea unei biciclete sau a unei trotinete electrice conducătorii de autovehicule realizează această manevră trecând peste marcajul longitudinal de separare a sensurilor de circulaţie ori de separare a benzilor pe acelaşi sens, cu cel puţin jumătate din lăţimea autovehiculului atunci când viteza acestuia de deplasare este mai mare de 50 km/h, sau cel puţin prin încălcarea acestor marcaje atunci când viteza de deplasare este de cel mult 50 km/h, potrivit Codului Rutier.

Bicicliștii nu pot fi depășiți pe linie continuă

Atunci când drumul este marcat cu linie continuă, șoferii trebuie să circule în spatele bicicliștilor până când ajung pe o porțiune de drum unde linia este întreruptă, pentru a efectua manevra de depășire. În caz contrar, se vor aplica pedepsele prevăzute în Codul Rutier.

Până acum, exista doar o recomandare în acest sens, iar șoferii erau sfătuiți ca, atunci când depășesc biciclete sau trotinete, să lase o distanță laterală de 1,5 metri față de aceste vehicule. Recomandarea a devenit obligație, iar șoferii care nu efectuează depășirea conform noilor reglementări prevăzute în Codul Rutier pot rămâne fără permisul de conducere pentru o perioadă de 30 de zile.

Urmăriți Impact.ro și pe