Greșelile care au dus la tragedia din Oceanul Atlantic. Cum au murit pasagerii de pe submersibilul Titan, de fapt

Corina Oprea 23.06.2023, 10:40
Greșelile care au dus la tragedia din Oceanul Atlantic. Cum au murit pasagerii de pe submersibilul Titan, de fapt

Tragedia din Oceanul Atlantic este cel mai discutat subiect al momentului, care încă ridică o mulțime de semne de întrebare. Se fac în continuare investigații pentru a descoperi cum de s-a ajuns la o asemenea situație și eforturi mari pentru a găsi submarinul dispărut deja de zile bune. Un specialist a dezvăluit cum ar sta, de fapt, lucrurile și ce greșeli au fost făcute.

Cum s-a ajuns la moartea persoanelor din submarin

Compania OceanGate a declarat că toți cei cinci pasageri sunt decedați, având în vedere că întreaga cantitate de oxigen s-a sfârșit încă de joi dimineața, cu cel mult o prelungire de câteva ore. În urma acestui anunț, au început să apară tot felul de păreri și critici la adresa celor responsabili de această expediție și de realizarea submersibilului.

Chris Parry, un fost contraamiral Royal Navy, a descris ambarcațiunea mică ca fiind „foarte subțire și fragilă”, motiv pentru care, o simplă atingere a unui corp ar fi putut să o distrugă.

Corespondentul CBS, David Pogue, care a avut ocazia să vadă nava îndeaproape, i-a spus lui Stockton Rush, CEO-ul și fondatorul OceanGate Expeditions că submarinul nu părea deloc rezistent, ci făcut din piese improvizate, care nu inspirau încredere.

„Nu m-am putut abține să observ câte piese din acest sub păreau improvizate, cu componente de la raft. Se pare că acest submersibil are unele elemente de mașinărie MacGyver. Adică, pui țevi de construcție ca balast.”, a declarat corespondentul.

David Mearns, care cunoștea doi dintre pasagerii aflați la bordul submersibilului Titan, relatează că face parte dintr-un grup de WhatsApp în care sunt partajate informații despre misiunea de salvare coordonată de Garda de Coastă americană. De acolo ar fi aflat că specialiștii spun că nava a avut probleme mari chiar dinainte de a ajunge la ocean.

Mearns spune că cel mai probabil a fost vorba de o implozie, care a distrus nava complet într-o clipă.

„Dacă a fost o implozie, au murit pe loc, în milisecunde”, spune prietenul pasagerilor și expert în salvare.

Ce sunt resturile găsite în ocean

Se fac investigații în mod constant și se trag concluzii importante în acest caz. Mai multe echipaje de salvare continuă căutările, în speranța că vor găsi nava cu trupurile neînsuflețite ale celor cinci persoane aflate în interior la momentul respectiv.

Un expert în salvare susține că resturile găsite lângă epava Titanicului ar fi „un cadru de aterizare și un capac din spate al submersibilului” Titan. Pe capac se observă scris numele operațiunii „OceanGate”, încă un detaliu care indică faptul că este vorba despre resturi ale submarinului dispărut.

„Acesta este un submarin neconvențional, acel capac din spate este capătul ascuțit al acestuia, iar cadrul de aterizare este cadrul mic pe care pare să stea”, spune Mearns, prietenul a doi pasageri care se aflau în submarin.

 

Urmăriți Impact.ro și pe