Greșeala uriașă pe care o fac gospodinele când prepară zacuscă. De asta fermentează și se acrește

Andra Daoud 16.09.2022, 15:41
Greșeala uriașă pe care o fac gospodinele când prepară zacuscă. De asta fermentează și se acrește

Zacusca este unul dintre preparatele pe care toate gospodinele le fac toamna, fiind nelipsită din cămară pe parcursul iernii. Un borcan cu zacuscă este o variantă excelentă de masă rapidă în orice anotimp, însă pentru a vă asigura că aceasta se păstrează bine până anul viitor, trebuie să țineți cont de un anumit aspect atunci când o preparați.

Greșeala pe care o fac multe gospodine când prepară zacuscă

Toamna este momentul ideal pentru a pregăti conservele pentru iarnă, inclusiv zacusca. Legumele de sezon sunt din belșug în grădini și piețe, așa că le puteți achiziționa la un preț accesibil, mai ales dacă urmează să faceți o cantitate mare de zacuscă. Atunci când vine vorba despre prepararea propriu-zisă, există câteva secrete pe care gospodinele desăvârșite le cunosc și care fac ca zacusca să aibă un gust nemaipomenit și să reziste bine peste iarnă.

În primul rând, legumele trebuie să fie coapte în prealabil și curățate bine de coji și de semințe, după care lăsate la scurs. De asemenea, este ideal să folosiți bulion în loc de roșii proaspete, pentru că acestea din urmă au o cantitate mai mare de apă. Dacă totuși folosiți roșii, asigurați-vă că le scurgeți bine de apă, înainte de a le adăuga în zacuscă.

O greșeală pe care o fac multe gospodine este că adaugă apă în vasul în care fierbe zacusca, pentru a se asigura că legumele fierb bine și pentru ca zacusca să nu se lipească. Din cauza apei, zacusca poate fermenta și puteți avea „surpriza” să aibă un gust neplăcut atunci când deschideți borcanul și un miros înțepător. Legumele își vor lăsa singure apă pe măsură ce se gătesc, iar pentru a vă asigura că zacusca nu se lipește, folosiți un tuci sau o cratiță de fontă, antiaderentă.

Greseala uriasa pe care o fac gospodinele cand prepara zacusca. De asta fermenteaza si se acreste
Pentru ca zacusca sa nu fermenteze, evitati sa adaugati apa in compozitie

Cât timp se fierbe zacusca

Zacusca nu trebuie să fie lăsată pe foc nici prea mult, nici prea puțin. Rezultatul final trebuie să fie o pastă consistentă, cu gust bogat, iar legumele să fie bine gătite. Călugărul Efrem, bucătar la mănăstirea Dervent, a dat câteva ponturi cu privire la pregătirea acestui preparat și a răspuns și la una dintre întrebările de pe buzele tuturor: cât timp se fierbe zacusca?

„Se fierbe 1 oră, timp în care se verifică şi se amestecă cu grijă continuu. Nu e nevoie să se fiarbă mai mult, toate ingredientele fiind deja gătite (ardeii copţi, vinetele la fel, bulionul fiert). În final, zacusca trebuie sa aibă o consistenţă omogenă, păstoasa. Se potriveşte gustul cu sare şi piper şi, dacă se doreşte să se accentueze dulceaţa naturală a ardeilor şi cepei, se pot adăuga şi două linguri de zahăr.”, a spus bucătarul mănăstirii.

Urmăriți Impact.ro și pe