Cât timp se fierbe zacusca. Greșeala pe care trebuie să o evite toate gospodinele

Andra Daoud 27.07.2022, 17:54
Cât timp se fierbe zacusca. Greșeala pe care trebuie să o evite toate gospodinele

Cât timp se fierbe zacusca, de fapt, pentru a se păstra bine peste iarnă? Se apropie perioada în care gospodinele pregătesc conservele pentru iarnă, iar zacusca este nelipsită de pe lista cu pregătiri. Finalul de vară și toamna sunt perioadele ideale pentru a prepara zacusca, atât de populară și de clasică, în același timp. Există numeroase rețete de zacuscă, însă în cazul tuturor, gospodinele trebuie să fie atente la timpul în care preparatul stă pe foc.

Cât timp se fierbe zacusca

Borcanele cu zacuscă nu lipsesc din cămară pe timpul iernii, Gospodinele au grijă să pregătească din timp această tocăniță de legume, care se păstrează foarte bine peste iarnă, atât în cămară cât și în pivniță sau beci. Indiferent că faceți zacuscă după rețeta clasică sau adăugați și alte ingrediente, precum ciupercile, de exemplu, un anumit detaliu este esențial pentru un rezultat ca la carte: timpul de fierbere.

Legumele din care se prepară zacusca sunt la îndemână și, dacă nu le aveți în grădină, le găsiți în piețe la momentul potrivit, la prețuri accesibile, atunci când este sezonul lor de coacere. Nu doar gospodinele prepară zacuscă pentru iarnă, aceasta fiind pregătită an de an și la mănăstiri, în cantități foarte mari.

De altfel, Călugărul Efrem, bucătar la mănăstirea Dervent, a dat câteva ponturi cu privire la pregătirea acestui preparat și a răspuns și la una dintre întrebările de pe buzele tuturor: cât timp se fierbe zacusca? Aceasta trebuie să stea pe foc aproximativ o oră, timp în care se va amesteca la interval de câteva minute.

„Se fierbe 1 oră, timp în care se verifică şi se amestecă cu grijă continuu. Nu e nevoie să se fiarbă mai mult, toate ingredientele fiind deja gătite (ardeii copţi, vinetele la fel, bulionul fiert). În final, zacusca trebuie sa aibă o consistenţă omogenă, păstoasa. Se potriveşte gustul cu sare şi piper şi, dacă se doreşte să se accentueze dulceaţa naturală a ardeilor şi cepei, se pot adăuga şi două linguri de zahăr.”, a spus bucătarul mănăstirii.

Cat timp se fierbe zacusca
Vinetele pentru zacusca se coc inainte de a o prepara

Ponturi pentru o zacuscă perfectă

Pentru a obține o zacuscă cu gust perfect, este esențial să se folosească ingrediente de calitate și să fie pregătită cu multă atenție. Este de preferat ca vinetele și ardeii să fie coapte atunci și să nu se folosească aceste legume coapte și congelate. Cum se coc vinetele corect? Explică același bucătar al mănăstirii.

„Înţepaţi vinetele înainte de a le pune la copt pentru a evita accidentele care se pot produce prin explozia acestora! Se coc de jur împrejur până când coaja se carbonizează pe alocuri, iar miezul este moale. Scoateţi vinetele coapte într-o strecurătoare aşezată deasupra unui vas în care să se colecteze lichidul amar pe care vinetele coapte îl vor lăsa. Acoperiţi cu un capac, astfel se vor aburi şi se vor decoji mai uşor”, mai spune părintele.

La fel se coc și ardeii, iar după se lasă la răcit într-un vas, după ce ați presărat sare peste ei.

„În niciun caz nu se foloseşte apa la curăţatul vinetelor şi ardeilor copţi, legumele se spală înainte de a se coace şi după aceea nu e indicat să mai vină în contact cu apa pentru că îşi vor pierde gustul bun, de copt”, adaugă călugărul.

Cantitățile de ingrediente folosite depind de câtă zacuscă vreți să faceți. Indiferent că pregătiți o cantitate mare sau mică, pașii de urmat sunt aceiași: se călește ceapa în ulei, cu puțină sare, timp de 10 minute. După care se adaugă vinetele și ardeii copți, tocate mărunt, bulionul și condimentele.

Lăsați pe foc o jumătate de oră cu capacul pus, timp în care amestecați la interval de 10 minute, după care mai lăsați încă o jumătate de oră să fiarbă fără capac. La final, zacusca trebuie să aibă un aspect omogen, păstos, iar aromele să fie bine combinate.

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe