Greșeala pe care nu trebuie să o mai faci când duci gunoiul. Puțini români respectă noua lege

Beatrice Dumitru 12.10.2022, 12:12
Greșeala pe care nu trebuie să o mai faci când duci gunoiul. Puțini români respectă noua lege

Un proiect legislativ adoptat în urmă cu câteva zile prevede că autoritățile administrației publice locale vor avea noi obligații în gestionarea deșeurilor. Cel mai important aspect vizează utilizatorii care nu respectă noile practici de reciclare și care vor fi amendați.

Preţul gunoiului sau taxa de salubrizare se poate tripla

Colectarea deșeurilor reprezintă primul pas al procesului de reciclare, un obicei util pentru mediu și economie, iar România, ca stat membru al Uniunii Europene, trebuie să pună în aplicare măsurile blocului comunitar.

Potrivit unui act normativ oficializat recent, până în 2025, autoritățile publice vor trebui să introducă și colectarea separată a deșeurilor textile și a celor periculoase, pe lângă implementarea unui sistem de colectare separată a bio-deșeurilor. Astfel, persoanele care nu vor separa corect deșeurile pot fi penalizate cu plata unui tarif de două până la trei ori mai mare, față de tariful normal al taxei de salubrizare, informează avocatnet.ro.

Greșeala pe care nu trebuie să o mai faci când duci gunoiul. Puțini români respectă noua lege
România ocupă penultimul loc la nivel european la reciclare.

Modificările aduse de actul normativ

Prevederile legate de gestionarea deșeurilor municipale adoptate acum în România sunt prevăzute în Programul Național de Redresare și Reziliență agreat cu Comisia Europeană.

Printre schimbările semnificative introduse de actul normativ se numără:

  • o nouă activitate de colectare separată a fracțiunilor de deșeuri municipale, prin centre de colectare cu aport voluntar, la care utilizatorii pot preda, cu titlu gratuit, deșeurile reciclabile, deșeurile voluminoase, anvelopele uzate, deșeurile de echipamente electrice și electronice, de baterii și acumulatori, precum și alte tipuri de deșeuri stabilite de autoritățile administrației publice locale;
  • implementarea unui sistem de colectare separată a bio-deșeurilor;
  • implementarea, până la 1 ianuarie 2025, a sistemului de colectare separată a deșeurilor textile;
  • implementarea, până la 1 ianuarie 2025, a sistemului de colectare separată a deșeurilor periculoase din deșeurile menajere;
  • organizarea colectării separate a deșeurilor voluminoase, a celor de echipamente electrice și electronice, de baterii și acumulatori, anvelopelor uzate și a altor tipuri de deșeuri prin centrele de colectare prin aport voluntar al utilizatorilor și/sau campanii periodice de colectare;
  • reglementarea nivelului maxim al taxei de salubrizare aplicată utilizatorilor care nu separă corect deșeurile, respectiv utilizatorilor care refuză încheierea contractului de prestări servicii de salubrizare cu operatorul, de până la două ori, respectiv de până la trei ori față de nivelul taxei de salubrizare stabilite pentru utilizatorii care separă corect deșeurile.

Conservarea pădurilor, dar și reciclarea ajută la combaterea schimbărilor climatice prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. România este pe penultimul loc la reciclare la nivel european și înregistrează o rată de doar 14% când vine vorba de acest lucru, cu mult sub media europeană, de aproape 50%.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...