Google versus Microsoft și competiția între inteligențe artificiale: de ce s-ar putea să ne mintă

Gabriel Peneș 24.03.2023, 15:28
Google versus Microsoft și competiția între inteligențe artificiale: de ce s-ar putea să ne mintă

Google versus Microsoft și competiția între inteligențe artificiale. Cei doi giganți tech se află într-o competiție tot mai acerbă odată cu integrarea tehnologiei de tip ChatGPT pe motoarele lor de căutare, respectiv Bard și Bing. Iar chatbot-urile bazate pe AI au ajuns să se întreacă în gafe și preluări de știri false.

Google versus Microsoft și competiția între inteligențe artificiale

Microsoft a investit mult în compania OpenAI ce a dat lumii ChatGPT, robotul conversațional bazat pe inteligență artificială care a făcut furori în toată lumea, de la apariția sa, în noiembrie 2022. Microsoft a integrat sistemul în cadrul propriului motor de căutare, Bing.

Pe de altă parte, Google, care s-a simțit direct amenințat de chatbox-ul atotștiutor, a lansat un rival botezat Bard. Unul care a „încurcat borcanele” chiar din momentul lansării, oferind răspunsuri greșite ce au costat gigantul tech 100 de miliarde de dolari, prin pierderile înregistrate pe piețele financiare.

Deși par două creații aproape infailibile, ce adună și învață într-un ritm record toate informațiile existente despre orice subiect, AI dă „rateuri”. Dincolo de răspunsuri greșite, de „scăpări de comportament”, numite blând „halucinații”, cei doi rivali virtuali propagă știri false, prin simpla copiere a răspunsului greșit al unuia de la celălalt.

Astfel, chatbot-ul de la Microsoft, Bing AI pare să ia de bun ce spune Bard, rivalul său de la Google, iar situația nu numai că este fără precedent, însă devine și ușor îngrijorătoare.

Google versus Microsoft și competiția între inteligențe artificiale: de ce s-ar putea să ne mintă
Chatbot-urile bazate pe inteligență artificială de la Google și Microsoft, se află deja într-o competiție acerbă, dar nu sunt ferite de „rateuri” de interpretare a informațiilor

De ce s-ar putea să ne mintă

Dezvoltatorul UX și designerul de conținut independent Juan Buis a făcut o descoperire cât se poate de fascinantă recent. El a aflat că singura sursă pe care Bard a folosit-o pentru unele informații a fost un comentariu „în glumă”, făcut de o anumită publicație.

Bard a continuat să enumere mai multe motive pentru care, practic, nu mai este activ, inclusiv faptul că nu a oferit nimic nou sau inovator. În mod incredibil, Bard spune despre „sine” că nu mai există și că a fost închis.

„Este clar că Google Bard nu a fost un produs de succes”, a comentat Google Bard. „A fost închis după mai puțin de șase luni de la lansare și este puțin probabil ca acesta să fie reînviat vreodată”, a continuat chatbot-ul.

Oricât de jenantă ar fi fost eroarea, aceasta a fost remediată destul de repede și s-ar fi putut termina totul acolo.

Cu toate acestea, o serie de site-uri au scris articole despre greșeală, pe care chatbot-ul AI de la Bing a interpretat-o apoi greșit, la rândul său, și considerând informația despre închiderea Bard o informație reală.

După cum a notat publicația The Verge, Bing a preluat unul dintre articole, l-a interpretat eronat și a început să spună că Bard a fost închis. Și această eroare a fost remediată între timp, dar faptul că s-a întâmplat nu face cinste ideii de inteligență artificială.

Evident, exemplul este unul amuzant, dar trebuie să ne gândim la ce s-ar putea întâmpla cu o informație care chiar contează și, mai ales, cât de ușor s-ar putea răspândi fake news-ul, în aceste condiții.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....