Gogoşari în sos de muştar, un deliciu pentru iarnă. E cea mai uşoară reţetă

Andra Daoud 17.11.2021, 09:46
Gogoşari în sos de muştar, un deliciu pentru iarnă. E cea mai uşoară reţetă

Gogoșarii în sos de muștar reprezintă o idee excelentă de conservă pentru iarnă. Sunt ușor de preparat, arată bine în borcan, se păstrează excelent și pot însoți oricând o bucată de friptură, fără să mai fie nevoie de altă garnitură. De ce ingrediente aveți nevoie și cum îi puteți pregăti.

Gogoșari în sos de muștar, o rețetă simplă și la îndemână

Încă se mai găsesc în piețe și în supermarketuri gogoșari românești, iar rețeta de gogoșari în sos de muștar este numai bună pentru iarnă. Alături de gogoșarii murați sau cei umpluți cu varză și puși la borcan, gogoșarii în sos de muștar reprezintă una dintre cele mai gustoase rețete pentru iarnă.

Pe internet circulă mai multe variante de rețete, dar cea pe care v-o propunem astăzi îi aparține Laurei Laurențiu. Cum se prepară și de ce ingrediente aveți nevoie pentru gogoșarii în sos de muștar?

Ingrediente:

  • 2,5 kg de gogoșari
  • 250 g muștar (poate fi muștar Dijon sau orice muștar vă place)
  • 250 ml oțet de vin de 9 grade
  • 250 ml ulei de floarea soarelui
  • 250 g zahăr
  • 1 lingură boabe de piper
  • foi de dafin
  • 2 căței de usturoi (opțional)
  • 80 g sare grunjoasă
Gogoşari în sos de muştar, un deliciu pentru iarnă. E cea mai uşoară reţetă
Gogoşari în sos de muştar, un deliciu pentru iarnă. E cea mai uşoară reţetă

Mod de preparare:

Spălați foarte bine gogoșarii și curățați-i de cotoare, semințe și nervuri. Lăsați-i să se scurgă de apă, după care îi puteți tăia după preferință: fie în sferturi (pe cei mai mici), fie în felii de 2 cm lățime.

Lăsați gogoșarii deoparte și ocupați-vă de sos. Într-o cratiță suficient de mare (în care veți pune și gogoșarii ulterior), puneți muștarul, usturoiul zdrobit (dacă folosiți), oțetul, zahărul, uleiul de floarea soarelui, foile de dafin și piperul.

Puneți vasul pe foc și fierbeți sosul timp de 8-10 minute sau până când zahărul s-a topit, amestecând încontinuu. Ingredientele ar trebui să se omogenizeze și sosul să capete o consistență cremoasă. Adăugați sarea și aduceți sosul la punctul de fierbere.

Adăugați apoi gogoșarii în vas și amestecați bine, astfel încât aceștia să fie acoperiți de sos. Chiar dacă pare prea puțin lichid, important este ca toate bucățile de gogoșar să fie trecute prin sos. Acoperiți cu un capac și lăsați să fiarbă totul la foc mediu pentru încă 8-10 minute.

Gogoșarii nu trebuie să fie fierți complet, ci doar să se înmoaie puțin, pentru a putea fi puși în borcane. Cât încă sunt fierbinți, puneți gogoșarii în borcane, presându-i ușor, astfel încât să intre cât mai mulți. La final, adăugați în fiecare borcan sos cât să acopere gogoșarii.

Închideți borcanele etanș și întoarceți-le cu fundul în sus pentru câteva minute. Borcanele și capacele ar trebui să fie sterilizate înainte, astfel încât să nu mai necesite sterilizare după. Când au trecut câteva minute și în borcane s-a creat vacuum, așezați-le în poziție normală, acoperiți-le cu prosoape și puneți-le undeva unde să își păstreze cât mai mult temperatura ridicată și să se răcească treptat.

Borcanele cu gogoșar în sos de muștar se păstrează foarte bine în cămară sau în beci, peste iarnă.

Urmăriți Impact.ro și pe