Germania și-a pierdut influența în Uniunea Europeană. De ce a ajuns în această situație

Beatrice Dumitru 01.06.2022, 14:49
Germania și-a pierdut influența în Uniunea Europeană. De ce a ajuns în această situație

Timp de ani de zile, Germania a fost liderul incontestabil al blocului comunitar, vocea națiunilor din Europa Centrală și de Est din UE care se uitau la Berlin pentru îndrumări și, uneori, instrucțiuni explicite. Adesea, atunci când Bruxelles-ul a trebuit să întoarcă armele, Germania a fost cea care a convins Polonia, Ungaria sau pe alții să accepte programul.

„Nu avem nevoie de protecție germană”

O serie de evoluții recente au erodat autoritatea și influența Berlinului în Europa Centrală și de Est și, în mod esențial, în rândul liderilor Consiliului European. Printre acestea se numără pensionarea la sfârșitul anului trecut a cancelarului Angela Merkel, formarea unei coaliții de guvernare mai complexe cu trei partide la Berlin și, în special, o serie de pași greșiți și mesaje inconsecvente legate de politica Rusiei și războiul din Ucraina.

Rezultatul este o scădere drastică a influenței Berlinului și o mai mare dorință a altor țări de a merge pe drumul lor și, în unele cazuri, de a contesta în mod deschis alianța franco-germană care a fost mult timp în centrul puterii și al procesului decizional al UE, potrivit mai multor oficiali și diplomați ai blocului comunitar, notează Politico.

Germania și-a pierdut influența în Uniunea Europeana. De ce a ajuns în aceasta situație
Germania era vocea numărul unu în cadrul blocului comunitar.

Nu avem nevoie de protecție germană. Istoria a dovedit că este pe partea greșită a istoriei. Polonia a dat dovadă de o bună conducere în ceea ce privește Rusia, în primirea refugiaților ucraineni, în eliminarea treptată a importurilor de gaze. Țările baltice au o conducere inteligentă. Bulgaria are un nou guvern mai credibil. România este stabilă”, a declarat un diplomat din Europa de Est, referindu-se la politica de lungă durată a Berlinului de a se purta cu mânuși cu Moscova.

Germania și-a pierdut influența în UE

Prăbușirea autorității germane a fost vizibilă săptămâna aceasta, în timp ce șefii de stat și de guvern din UE s-au luptat să ajungă la un acord de embargo asupra petrolului rusesc și să depășească opoziția premierului ungar Viktor Orban.

În trecut, când Orban punea obstacole în calea propunerilor UE, Angela Merkel era chemată să-l pună la punct. În zilele noastre, exsită întrebarea dacă relațiile lui Merkel cu Orban și alții, atât în interiorul, cât și în afara blocului comunitar, au servit intereselor UE pe termen lung. Dar nu există nicio îndoială asupra influenței lui Merkel și a Berlinului în cadrul UE.

De data aceasta, Germania a fost acuzată că a încercat să caute un avantaj într-o propunere de scutire de la embargoul asupra petrolului livrat prin conductă. Berlinul a negat în mod repetat că a propus așa ceva, și, în cele din urmă, s-a angajat să pună capăt tuturor achizițiilor de petrol rusesc până la sfârșitul acestui an. Dar faptul că alte țări membre UE, inclusiv unele din Est, au fost atât de suspicioase subliniază că Berlinul nu mai are credibilitate.

„Olaf Scholz este o problemă reală”

Olaf Scholz, un social-democrat, nu a avut un rol chei nici în cazul compromisului pe care UE l-a făcut Ungariei în cazul embargoului pe petrolul rusesc.

„Scholz este o problemă reală. El este, pur și simplu, germanul mercantil în loc de cel care face compromisuri ca Angela Merkel”, a spus un diplomat al UE.

Diplomatul a spus că Scholz ar putea fi descris, în cel mai bun caz, drept un membru al Consiliului Afaceri Economice și Financiare, compus din miniștri Finanțe, post pe care Scholz l-a ocupat anterior. „Dar să fiu sincer, el are nivelul de lider al unei țări europene medii”, a adăugat acesta.

Germania a început să-și piardă din influență în ultimii ani ai mandatului de 16 ani ai lui Merkel, dar situația a devenit vizibilă pentru prima dată în iunie anul trecut, când ea și Macron au propus organizarea unui summit UE cu președintele Vladimir Putin, dar propunerea a fost respinsă de liderii din Polonia, Estonia, Letonia și Lituania.

Invazia rusă din Ucraina a confirmat și mai mult națiunilor din Europa de Est că Germania a făcut o greșeală istorică gravă atunci când a pus interesele economice înaintea limitării și izolării unui dictator belicos. Războiul a urmat după luni de avertismente de la Washington, avertismente la care Berlinul și Parisul au răspuns cu scepticism.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...