Germania se înarmează masiv, după războiul din Ucraina. Peste 50 de miliarde de euro vor fi cheltuite doar în 2022

Iancu Andreea 14.03.2022, 17:56
Germania se înarmează masiv, după războiul din Ucraina. Peste 50 de miliarde de euro vor fi cheltuite doar în 2022

Pe fondul conflictului izbucnit în Ucraina, Germania a anunțat că se înarmează substanțial, stabilind un buget care ajunge la peste 50 de miliarde de euro doar în 2022. Măsura a fost anunțată de autoritățile din regiune, care au pus la punct un proiect de buget în acest sens. El urmează să fie dezbătut în Parlament înainte de a fi aprobat, însă prevede sume record destinate armatei.

Măsură fără precedent. Germania se înarmează și ar putea să cheltuie peste 50 de miliarde de euro în acest sens

Germania ar putea lua o măsură extrem de importantă în următoarea perioadă, după izbucnirea războiului din Ucraina. Statul ar urma să cheltuie sume impresionante cu armata sa (Bundeswehr), doar în anul acesta. Un proiect de buget, care a fost prezentat recent la Berlin, ar putea stabili ca peste 50 de miliarde de euro să meargă către Apărare. Această măsură ar duce la depășirea pragului de 2% din PIB pe care NATO l-a stabilit pentru următorii ani.

Dezbaterile din Parlamentul german ar urma să stabilească dacă această sumă va fi aplicată pentru 2022 în cazul cheltuielilor militare. Suma de 50 de miliarde de euro reprezintă o premieră pentru statul condus de Olaf Scholz. Pe de altă parte, Germania beneficiază de un fond excepțional, în valoare de 100 de miliarde de euro, care a fost înființat la debutul anului 2022, dar care se va putea utiliza pe mai mulți ani.

Germania se înarmează după războiul din Ucraina și cheltuie peste 50 de miliarde de euro pentru Apărare în 2022
Germania are în plan modernizarea armatei

Statul condus de cancelarul Scholz a decis o schimbare de direcție în contextul războiului din Ucraina

În anul 2018, statul german, considerat reprezentantul primei economii a zonei euro, a alocat numai 38,8 miliarde de euro pentru bugetul Apărării. Ultimii ani au indicat însă o creștere treptată, până la suma de 47 de miliarde de euro, atinsă în 2021. Invazia Rusiei în Ucraina a determinat Germania să efectueze o schimbare de direcție substanțială. Cancelarul Olaf Scholz anunța în februarie o cheltuială de 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei și depășirea pragului de 2% din PIB cu cheltuielile militare.

Autoritățile de la Berlin stabiliseră o serie de reguli de austeritate bugetară, după ce pandemia de Covid-19 a afectat economia statului. Totuși, chiar dacă, începând cu 2020, Germania apela la interzicerea împrumuturilor mai mari de 0,35% din PIB anual, noul context al anului 2022 a dus la modificări semnificative.  Guvernul de coaliţie al Partidului Social Democrat (SPD), Verzilor şi Partidului Liberal (FDP) are în plan o nouă îndatorare, în valoare de 98,7 miliarde de euro, după ce în 2021 s-a îndatorat cu 215,4 miliarde de euro.

„Germania investeşte puternic în apărare, digitalizare şi tranziţia ecologică, însă ne menţinem, în acelaşi timp, obiectivul de a respecta frâna îndatorării prevăzută de către Constituţia (germană) încă de anul viitor”, anunţa recent ministrul german al Finanţelor Christian Lindner.

Pe de altă parte, Executivul de la Berlin ar intenționa să revină la o „frânare bugetară” din 2023, apelând la un nou împrumut, în valoare de numai 7,5 miliarde de euro.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...