Klaus Iohannis a anunțat măsurile decise în CSAT. Reacții la atacul Rusiei împotriva Ucrainei

Mihnea Tălău 01.03.2022, 15:29
Klaus Iohannis a anunțat măsurile decise în CSAT. Reacții la atacul Rusiei împotriva Ucrainei

Președintele România Klaus Iohannis a vorbit, marți, după ședința CSAT, despre evoluţiile privind situaţia de securitate euroatlantică în contextul agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi implicaţiile pentru România. El a spus că se impune creșterea procentului din PIB pentru Apărare de la 2% la 2,5%.

„Există deja un învingător, poporul ucrainean”

„Nu acceptam ca harta Europei să fie redesenată prin violență. Indiferent de deznodământ, există deja un învingător: poporul ucrainean, simbolul rezistenței împotriva unui invadator. Agresiunea Rusiei a generat o reacție de solidaritate fără precedent.

Deplângem pierderile de vieți omenești cauzate de un conflict militar fără sens început în urmă cu câteva zile. Indiferent de deznodământul luptei, există deja un învingător, poporul ucrainean, a cărui curaj de luptă inspiră. Agresiunea Rusiei a mobilizat lumea și a arătat capacitatea NATO de a acționa ferm într-un climat de tensiune care afectează la nivel global. Apartenența la UE și NATO dublată de parteneriatul cu SUA reprezintă cel mai mare câștig al nostru din ultimii 30 de ani.

Reacție a mediului afaceri față de războiul din Ucraina. „Înghețarea tuturor activelor pe care Federația Rusă le deține în România

România acționează pentru a oferi sprijin refugiaților care vin în țara noastră. Astăzi am decis în CSAT să intensificăm demersurile pentru consolidarea semnificativă a posturii de descurajare pe flancul estic și dotarea cu tehnică militară”, a declarat Klaus Iohannis la finalul ședinței CSAT.

El a mai spus că le mulțumesc tuturor românilor care au ajutat și ajută autoritățile.

Am decis azi în CSAT următoarele măsuri: Intensificăm la nivel bilateral și aliat demersurile pentru consolidarea posturii defensive pe flancul estic NATO prin forțe aliat”, a adăugat el.

În continuare, șeful statului a  susținut că este necesară susținerea „pe diverse dimensiuni a Republicii Moldova, confruntată cu un val de refugiați. Am decis o serie de măsuri de sprijin. m decis azi înființarea unei Facilități logistice, un hub care să permită colectarea donațiilor internaționale către Ucraina”.

Nu în ultimul rând liderul de la Cotroceni a declarat că se impune creșterea procentului din PIB pentru Apărare de la 2% la 2,5%.

Președintele nu a vorbit însă despre un răspuns privind solicitarea făcută de NATO

Președintele a omis să spună daca în CSAT s-a decis să se ia vreo măsură privind solicitarea NATO de a tranzita România cu armament pentru Ucraina.

Ungaria a refuzat ca armamentul să treacă pe teritoriul său. NATO a preferat România, întrucât prin Polonia, o altă variantă, a fost exclusă fiind o distanță mare de parcurs, de la graniță până la prima baza militara ucraineana. Exista pericolul ca armata rusă să aibă posibilitatea să atace navele NATO. de aceea s-a apelat la România.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...