EXCLUSIV

Genocidul romilor și revolta din 2 august, comemorate azi în întreaga lume: „Nu de flori la monumente avem nevoie!”

Gabriela del Pupo 02.08.2022, 18:06
Genocidul romilor și revolta din 2 august, comemorate azi în întreaga lume: „Nu de flori la monumente avem nevoie!”

Genocidul romilor este unul dintre evenimentele istorice care nu trebuie uitate și care a afectat grav comunitatea romani de pe teritoriul țării noastre. În acest sens, începând din anul 2020, în România ziua de 2 august este dedicată memoriei și reflecției, fiind desemnată prin Legea 124/2020 ca Ziua națională de comemorare a Holocaustului împotriva romilor. Este de remarcat faptul că România este sungura țară care a decretat prin lege faptul că evenimentele din timpul celui de-al doilea Război Mondial nu pot fi negate.

„Au luptat împotriva ofițerilor SS pur și simplu cu mâinile goale, împotriva mitralierilor”

Impact. ro a stat de vorbă cu un reprezentant al Partidei romilor care spune că 50 de tineri din România sunt astăzi la Auschwitz pentru a nu uita trecutul strămoșilor lor. În urmă cu aproape opt decenii, la 2 august 1944, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, aproape 3000 de prizonieri romi și-au pierdut viața în lagărul de exterminare nazist, Auschwitz-Birkenau. 500.000 de romi din întreaga Europă au pierit în ceea ce a fost considerat cel mai mare masacru al omenirii bazat pe criterii rasiale.

„În fiecare an romii comemorează evenimentele din 2 august 1944, când la Auschwitz a avut loc revolta romilor care au luptat împotriva ofițerilor SS pur și simplu cu mâinile goale, împotriva mitralierilor, a armelor regimului nazist. În noaptea de 2 august au fost uciși 2897 de romi din întreaga Europă. La sfârșitul evenimentelor se aflau doar 2 supraviețuitori de etnie romă pentru că au fost uciși înainte de eliberarea lagărului. Samudaripen în traducere în limba romani înseamnă ucidere totală sau ucidere în masă. Ceea ce face legea este să pună capăt discuției atât în mediul academic cât și în mediul politic legat de faptul că în timpul celui de-al Doilea Război Mondial nu au avut loc acte de ucidere în masă.” a declarat Daniel Vasile, reprezentant al Partidei Romilor.

Atât în țară dar și la Auschwitz au fost organizate acțiuni de comemorare care să scoată la lumină un adevăr ascuns de regimele anterioare. Faptul că și în România au fost masacrați mii de oameni pe criterii etnice. Deportarea romilor în Transistria este doar un exemplu, din vagoanele supraîncălzite care erau destinate pentru transportul de animale, puțini au mai ajuns în viață la destinație. Peste 300.000 de romi români și ucraineni au murit.

„Se vorbește despre obligativitatea de a studia doar holocaustul împotriva evreilor”

Gelu Duminică amintește însă de manualele de istorie de lipsa de grijă față de cei care au suferit în timpul războiului și, cel mai important, de prezența discriminării și a preconceptelor în continuare în spațiul public, chiar în discursurile unor decidenți politici. Chiar noile modificări în Legea educației sunt susceptibile de a încerca să șteargă istoria cu buretele.

„De ani de zile, Holocaustul impotriva romilor este trecut în derizoriu de statul român. Mulți, din cei foarte puținii supraviețuitori care mai trăiesc, nu își primesc drepturile stabilite de lege pentru ca statul român, prin instituțiile sale de la nivel local, nu doreste să clarifice niște chestiuni din normele de aplicare ale legii care lasă loc arbitrariului, și de ce nu rasismului, funcționarilor de la ghișeu,
De ani de zile, ne chinuim să avem aceste pagini ale istoriei așezate în manualele de istorie. După o luptă de 7 ani, am reușit să introducem un studiu de caz în manualul de clasa a VIII-a despre robie și holocaust. Chiar și așa, în propunerea de lege a educației aflată în dezbatere publică, se vorbește despre obligativitatea de a studia doar holocaustul împotriva evreilor, cel al romilor fiind ignorat. Ceea ce mi se pare dureros de nedrept.
Tot de ani de zile, încercăm să explicăm că răul este încă prezent, și că nu trebuie să repetăm greșelile trecutului. Ultimele declarații ale dlui Viktor Orban ne-a arătat cât de actuale sunt ideile eugeniste care au făcut posibil Holocaustul, și reacțiile solide din partea celor trebuie să reacționeze se lasă încă așteptate.
Discriminarea romilor este prezentă, și fața hâdă a urii este promovată mai peste tot. Poate nu întâmplător, romii sunt cea mai nedorită minoritate etnică din spațiul românesc.

Instituțiile care lucrează în zona romilor și combaterii discursului de ură sunt puține și slab susținute. etc, etc. Nu de flori la monumente avem nevoie! Sigur, ele contribuie simbolic la aducerea aminte și la asumare. Însă atunci când ne rezumăm doar la a depune flori în zile de comemorare, gestul devine nesemnificativ.” a postat sociologul pe pagina sa de Facebook.

 

„Este nevoie de o dezbatere activă şi promovarea în societate şi în sistemul educaţional din România”

Ministerul Culturii, în plină reformă a Legii Educației, face apel la conștientizarea unor orori care ar putea să se repete dacă derapajele de discriminare pe criterii rasiale nu sunt taxate. De asemenea, dacă în perioada comunistă propaganda a făcut ca evenimentele din trecut și persecuția romilor în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, să fie ascunse din cărțile de istorie, acum, în contextul unor declarații politice scandaloase uneori trebuie apelat la memoria masacrelor care au avut loc pe teritoriul țării.

„Din păcate, Genocidul romilor a rămas, până astăzi, un subiect puțin cunoscut publicului larg, iar îngrijorător este că unele voci din societatea românească contestă această realitate istorică, precum și sclavia și asimilarea romilor. Toate aceste problematici sunt elemente centrale în istoria, identitatea și cultura comunităților rome, pentru protejarea și incluziunea cărora Guvernul României a elaborat o strategie pentru perioada 2022-2027, aprobată prin H.G. nr. 560/2022. Aceasta menționează expres și își propune soluționarea problematicii reconcilierii cu trecutul, specificând clar și fără echivoc: Este nevoie de o dezbatere activă şi promovarea în societate şi în sistemul educaţional din România privind necesitatea cunoaşterii referitoare la: (i) Holocaustul care i-a avut ca victime pe evrei şi pe romi din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.” transmite Ministerul Culturii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...