Cum a ajuns Domeniul Știrbey să fie vândut la licitație. Monumentul istoric, refuzat de Ministerul Culturii, pornește de la 8 milioane de euro

Ioana Bucur 07.06.2022, 08:34
Cum a ajuns Domeniul Știrbey să fie vândut la licitație. Monumentul istoric, refuzat de Ministerul Culturii, pornește de la 8 milioane de euro

Domenul Știrbey a ajuns să fie vândut la licitație. Vorbim despre cel mai mare domeniu pentru evenimente din întreaga țară, cu 24 de hectare și o istorie ce începe din secolul al XIX-lea. Nu a fost vrut nici de Ministerul Culturii, nici de Consiliul Județean Ilfov și nici de Consiliul Local Buftea. Monumentul este acum scos la vânzare, prețul de pornire fiind de opt milioane de euro.

Domeniul Știrbey este scos la licitație

Un simbol cu o istorie ce se întinde pe două secole a ajuns la fie scos la vânzare. Domeniul Știrbey va fi vândut la licitație, prețul de pornire fiind de opt milioane de euro, potrivit unui anunţ public realizat de Euro Insol, lichidator judiciar al debitoarei Bucharest Arena, compania care deţine palatul şi domeniul Ştirbey.

Înainte de a fi pus la vânzare de lichidator, s-au respectat pașii specifici în vederea exercitării dreptului de preempţiune privind intenţia de a cumpăra domeniul Ştirbey. Nici Ministerul Culturii, nici Consiliul Judeţean Ilfov şi nici Consiliul Local Buftea nu au vrut domeniul Ştirbey, palatul fiind numit monumet istoric.

„Domeniul Ştirbey este extrem de generos, are potenţial turistic, se poate construi aici un hotel, un centru de recuperare, preţul este foarte tentant. Raportat la potenţialul domeniului, preţul este mai mult decât accesibil”, potrivit lichidatorului Euro Insol, companie controlată de Remus Borza.

În 1850, la ordinul lui Barbu Dimitrie Știrbey, domnitor al Țării Românești, a început construcția palatului. Lucrările au fost finalizate 13 ani mai târziu, în 1863. Domeniul se întinde pe o suprafaţă de 24 de hectare, din care 18 hectare reprezintă un parc cu copaci seculari (arbori de peste 400 de ani), lac interior şi deschidere către lacul Buftea.

În 2006, moștenitorii domnitorului au vândut domeniul și palatul companiei Bucharest Arena, într-o tranzacție de nouă milioane de euro. Planul acţionarilor era să dezvolte pe domeniul Ştirbey un hotel, o sală polivalentă dar şi restaurante, ceea ce nu s-a mai concretizat, în condiţiile în care la finalul lui 2019 compania intra în faliment.

„Ca urmare a cererii formulate de către debitoarea Bucharest Arena prin încheierea civilă din data de 25.01.2018 pronunţată de Tribunalul Ilfov, secţia civilă, în dosarul nr. 3343/93/2016 instanţa a dispus deschiderea procedurii generale de insolvenţă şi a desemnat Euro Insol SPRL în calitate de administrator judiciar.

Cauzele care au dus la apariţia stării de insolvenţă pentru debitorul Bucharest Arena au fost atât de natură internă cât şi de natură externă”, potrivit oficialilor Euro Insol SPRL.

Cum a ajuns Domeniul Stirbey sa fie vandut la licitatie. Monumentul istoric, refuzat de Ministerul Culturii, porneste de la 8 milioane de euro

 

Refuzat de Ministerul Culturii, Consiliul Judeţean Ilfov şi Consiliul Local Buftea

Lichidatorul judiciar a depus la Direcţia Judeţeana pentru Cultura Ilfov adresa de înştiinţare, având în vedere procedura specifică privind exercitarea dreptului de preempţiune asupra imobilului.

„Ministerul Culturii ne-a comunicat faptul ca nu îşi exercită dreptul de preempţiune asupra Palatului Ştirbey, dreptul de preemţiune al statului fiind astfel transferat către autorităţile publice locale, respectiv Consiliul Judeţean Ilfov şi Consiliul Local Buftea. Ulterior, lichidatorul judiciar a depus adrese de înştiinţare la Consiliul Local Buftea şi la Consiliul Judeţean Ilfov”, notează Mediafax.

„Consiliul Judeţean Ilfov ne-a comunicat că depune toate diligenţele în vederea obţinerii sumelor necesare pentru achiziţionarea imobilului „Palatul şi Parcul ştirbey”, conform hotărârii Consiliului Judeţean Ilfov, demers nefinalizat.”

„Consiliul Local Buftea ne-a comunicat hotărârea prin care s-a aprobat renunţarea la dreptul de preemţiune de către Oraşul Buftea la cumpărarea imobilului”, potrivit oficialilor Euro Insol.

În aceste condiții, a fost pusă în mișcare procedura de vânzare a domeniului Știrbey, prima licitație se va desfășura pe 29 iunie la sediul Euro Insol.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...