General american, despre slăbiciunile trupelor lui Vladimir Putin. Care sunt punctele slabe ale armatei ruse

Beatrice Dumitru 16.03.2022, 10:45
General american, despre slăbiciunile trupelor lui Vladimir Putin. Care sunt punctele slabe ale armatei ruse

Vladimir Putin a declanșat războiul din Ucraina și a crezut că va prelua controlul asupra țării în câteva zile, dar după aproape trei săptâmâni de conflict forțele ruse nu au cucerit niciun oraș cheie. Un general care a comandat forțele americane în războaiele din Irak și Afganistan a vorbit despre slăbiciunile armatei lui Vladimir Putin și despre ce îi lipsește acesteia.

Slăbiciunile armatei ruse

Generalul în retragere David Petraeus, cel care a comandat forțele americane în războaiele din Irak și Afganistan, spune că rușii se confruntă cu o armată ucraineană extrem de hotărâtă, surprinzător de capabilă și inovatoare și care luptă pentru supraviețuire.

În schimb, invadatorii ruși au arătat o serie de slăbiciuni: planificare greșită, previziuni excesiv de optimiste despre modul în care se va desfășura războiul, subestimarea forțelor și poporului ucrainean,  întreținere și logistică inadecvate, echipamente modeste, o dependență de recruți și o incapacitate de a organiza un război cibernetic eficient, a declarat generalul pentru CNN.

General american, despre slăbiciunile trupelor lui Vladimir Putin. Care sunt punctele slabe ale armatei ruse
Trupele ruse au invadat Ucraina.

Știm de zeci de ani că sistemului sovietic, acum cel rusesc, i-a lipsit întotdeauna unul dintre punctele forte ale armatelor americane și occidentale, adică un corp de suboițeri profesionist”, a afirmat acesta.

Ce spune despre războiul din Ucraina

David  Petraeus, care a condus CIA, a evaluat războiul din Ucraina după primele trei săptămâni. El este sceptic că rușii au suficiente forțe pentru a lua, cu atât mai puțin pentru a controla, capitala Kiev și alte orașe cheie, spunând că războiul urban continuu îi va favoriza, în general, pe ucraineni. Cu toate acestea, el observă că rușii au o capacitate enormă pentru distrugerea orașelor, a instalațiilor civile și a infrastructurii critice și vor „demola” zonele urbane în disperarea de a prelua controlul.

Generalul a mai remarcat că președintele rus Vladimir Putin, în loc să facă Rusia din nou mare, a făcut NATO din nou mare și mai prezice că, cel mai probabil, rezultatul pe termen scurt al războiului din Ucraina va fi continuarea unei mlaștini sângeroase pentru Rusia, chiar dacă provoacă decese din ce în ce mai multe în rândul civililor.

Rușii sunt doar surprinzător de neprofesioniști. Ei au în mod clar standarde foarte slabe când vine vorba de îndeplinirea sarcinilor tactice de bază, cum ar fi realizarea de operațiuni cu arme combinate, care implică armuri, infanterie, ingineri, artilerie și mortiere. Sunt foarte săraci la întreținerea vehiculelor și sistemelor de arme și au abandonat multe dintre ele. De asemenea, sunt săraci în ceea ce privește aprovizionarea și sarcinile logistice”, a afirmat generalul.

David Petraeus a vorbit și despre faptul că Rusia a cerut ajutor militar Chinei pentru a continua războiul. El a explicat că acest lucru arată că Moscova a calculat foarte greșit multe aspecte ale conflictului pe care l-a lansat. Dacă va răspunde solicitării, China ar fi de partea activă a unei țări care devine cu adevărat imperiul malefic, ținta unor sancțiuni fără precedent și care se confruntă cu o decuplare de economia globală. De asemenea, ar putea duce la unele sancțiuni împotriva Chinei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...