Gata, se dă legea pentru ridicarea maşinilor parcate neregulamentar. Cât vor plăti şoferii pentru a-şi primi autoturismele înapoi

Nicu Stan 10.11.2021, 17:34
Gata, se dă legea pentru ridicarea maşinilor parcate neregulamentar. Cât vor plăti şoferii pentru a-şi primi autoturismele înapoi

Gata, legea pentru ridicarea maşinilor parcate neregulamentar ar putea intra în vigoare. Șoferii care vor parca neregulamentar le vor fi ridicate mașinile, aceștia urmând să le recupereze contra unor sume substanțiale de bani. Șoferii vor avea timp de cinci minute să apară la mașină. Dacă apar în 5 minute nu mai plătesc ridicarea și depozitarea mașinii, ci plătesc doar amenda.

S-a pus în dezbatre publică legea care vizează ridicarea mașinilor parcate ilegal. Cât va costa să îți recuperezi mașina înapoi

Legea care permite ridicarea mașinilor parcate ilegal intră în vigoare în Brașov. În acest sens, primăria Braşov a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre privind modificarea Regulamentului privind activităţile de ridicare, transport şi depozitare a vehiculelor staţionate sau oprite neregulamentar pe raza teritorială a Municipiului.

Acesta a fost aprobat în anul 2017, însă nu s-a ridicat nicio maşină în baza lui, aplicarea normativelor oprindu-se la etapa contractării operatorului care se va ocupa de ridicarea autoturismelor.

Legea ridicarii masinilor parcate ilegal, aproape de a intra in vigoare in Brasov
Legea ridicarii masinilor parcate ilegal, aproape de a intra in vigoare in Brasov

Ce urmează după dezbatrea publică a proiectului

Odată trecută etapa dezbaterii publice, proiectul va fi supus aprobării Consiliului Local Braşov. După aprobarea acestor modificări, Primăria vrea să înceapă activitatea de ridicare a acestor autovehicule parcate ilegal.

De asemenea, reprezentanţii primăriei au precizat că există deja un contract încheiat între Primăria Braşov şi un operator privat pentru ridicarea şi transportul mașinilor ridicate, a fost identificată zona de depozitare a lor, iar Direcţia Fiscală Braşov a achiziţionat şi automatul pentru plata tarifelor de ridicare, transport şi depozitare.

Ce amendă vor primi contravenienții

Cea mai importantă modificare adusă regulamentului actual este apariția unei amenzi pe care trebuie să o plătească contravenienţii. În proiectul lansat în dezbatere publică este propus un tarif de 330,82 de lei pentru ridicarea autoturismului, plus încă 119 lei pentru transportul acestuia la zona de depozitare.

În plus, este propusă şi o taxă de ”depozitare”, în valoare de 70 de lei pentru 24 de ore. În acest fel, pentru a-şi recupera maşina în primele 24 de ore de la ridicare, contravenientul, adică proprietarul autoturismului, va avea de plătit 519,82 lei.

Care este procedura de ridicare a mașinilor

Tot în noul regulament se specifică şi procedura de ridicare a mașinilor. Mai exact, ridicarea autoturismului parcat neregulamentar se face în urma dispoziţiei poliţistului, angajat al Inspectoratului Poliţiei Judeţului Braşov, precum și a poliţistului local.

Astfel, de la constatarea la faţa locului a acestei contravenţii şi până la ridicarea vehiculului trebuie să treacă 5 minute, timp în care şoferul îşi poate lua vehiculul, fiind sancţionat contravenţional doar cu amendă şi/sau puncte de penalizare.

Ce se întâmplă dacă șoferul ajunge după ridicarea mașinii

În cazul în care şoferul ajunge după ridicarea maşinii, va fi obligat să plătească, pe lângă amenda pentru parcarea neregulamentară, şi tariful pentru ridicarea a mașinii. În schimb, nu va mai plăti transportul şi depozitarea autoturismului.

Deţinătorul vehiculului îți poate recupera oricând, dacă aceasta a fost deja ridicată, programul pentru restituirea vehiculelor fiind non-stop.

Urmăriți Impact.ro și pe