Gata cu certificatul verde pentru accesul în magazine? Alexandru Rafila a spus adevărul

Iancu Andreea 02.12.2021, 15:32
Gata cu certificatul verde pentru accesul în magazine? Alexandru Rafila a spus adevărul

Discuțiile din spațiul public privind obligativitatea prezentării certificatului verde pentru accesul în magazine și în diferite instituții publice a stârnit reacții din partea cetățenilor. În timp ce unii critică măsura, alții sunt de acord cu această decizie. De curând, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus ce se întâmplă cu certificatul verde pentru accesul în magazine, în contextul tot mai multor nemulțumiri exprimate în rândul populației. Iată ce susține oficialul român.

Ce se întâmplă cu certificatul verde pentru accesul în magazine. Ministrul Rafila a oferit explicații

În prezent, în mall-uri, la magazinele alimentare din cadrul acestora, nu se poate intra fără certificatul verde Covid, care prezintă informații cu privire la vaccinarea, testarea sau trecerea prin boală a persoanei. Cu toate acestea, accesul în magazinele din afara mall-ului este permisă cu purtarea măștii de protecție și respectarea regulilor sanitare. Întrebat dacă urmează să fie eliminat certificatul verde pentru accesul în magazine, ministrul Alexandru Rafila și-a exprimat unele îngrijorări.

Dincolo de îngrădirea unor drepturi pentru persoanele care nu prezintă certificatul Covid, oficialul român a atras atenția asupra faptului că mulți nu respectă regula purtării măștii de protecție în anumite contexte. De asemenea, comportamentul lipsit de responsabilitate al cetățenilor îl îngrijorează pe ministrul Rafila, care a precizat că nu putem lăsa garda jos în ciuda scăderii incidenței.

O să vedem care este situația. Îngrijorarea mea – și trebuie să discutăm dacă vrem să fim corecți – este că dumneavoastră discutați despre certificat, eu discut despre comportamentul lipsit de responsabilitate al unor oameni. Am văzut concerte la care oamenii se înghesuiau, nu purtau mască, am văzut manifestări în aer liber la care oamenii nu purtau mască și lucrul acesta nu este în regulă. Faptul că scade incidența nu trebuie să ne facă să lăsăm garda jos și pentru lucrul acesta trebuie să lucrăm cu toții, a afirmat ministrul Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a explicat ce se întâmplă cu certificatul verde pentru accesul în magazine
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

Ministrul Sănătății, despre denumirea certificatului verde și vaccinarea anti-Covid

Ministrul Rafila a precizat recent că se gândește la o nouă formulare privind denumirea certificatului verde în România, iar obligativitatea prezentării acestuia în anumite locuri trebuie prelungită. El a menționat că certificatul verde trebuie să includă cele trei alternative descrise de legislația UE, reprezentând vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea pentru Covid-19.

Noi, de fapt, ar trebui să nu mai vorbim de certificatul verde pentru că inclusiv la nivelul CE există o oarecare sensibilitate, pentru că certificatul verde se referă strict la libera circulație între statele membre și ar trebui să-i spunem certificat COVID sau de limitare a infecției COVID, a explicat ministrul.

Totodată, oficialul din Sănătate a făcut precizări cu privire la declarația recentă a președintei CE, Ursula von der Leyen, care susținea că UE ar trebui să introducă obligativitatea vaccinării anti-Covid, în contextul apariției noii tulpini, Omicron.

Sunt tot felul de discuții. Eu aș fi puțin mai reținut. Vaccinarea trebuie să fie un act voluntar. Mai este un lucru – trebuie să vedem, în contextul emergenței acestei noi tulpini, care e eficacitatea vaccinării, a afirmat Rafila.

Totodată, medicul a explicat că este în continuare recomandată vaccinarea anti-Covid, mai cu seamă în contextul noii tulpini Omicron și a sărbătorilor de iarnă.

Și acum pledez în continuare (pentru vaccinare – n.r.). Facem din nou apel la toată lumea, dacă dorește să aibă sărbători în liniște, în siguranță, să-și vaccineze în primul rând persoanele vârstnice și pe cei cu boli cronice din familie. În ceea ce privește obligativitatea vaccinării sunt discuții în interiorul unor state membre, iar această decizie nu a fost adoptată în parlamentele respective, a mai spus Rafila.

Urmăriți Impact.ro și pe