Raed Arafat, despre vaccinarea obligatorie în România. Când ar putea fi impusă

Beatrice Dumitru 19.11.2021, 17:28
Raed Arafat, despre vaccinarea obligatorie în România. Când ar putea fi impusă

România se află printre țările cu cea mai mică rată de vaccinare anti-Covid-19 din Uniunea Europeană. Raed Arafat a vorbit despre situația din România și despre posibilitatea ca vaccinarea să devină obligatorie în țara noastră.

Ce spune Raed Arafat despre vaccinarea obligatorie

La 11 luni de la debutul campaniei de vaccinare, în România s-au vaccint 7,53 milioane de persoane. Dintre acestea, puțin peste șapte milioane sunt imunizate cu schemă completă, procentul fiind la jumătate față de alte țări din UE. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, speră ca până la finalul anului să fie atinsă o rată de vaccinare de 50%.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a fost întrebat dacă România ia în calcul vaccinare obligatorie, așa cum s-ar putea întâmpla în Austria, de la 1 februarie. Arafat a precizat că în acest moment, în țara noastră, nu există o astfel de abordare.

Raed Arafat, despre vaccinarea obligatorie în România. Când ar putea fi impusă
7,53 milioane de persoane s-au vaccinat în România.

„Austria și alte țări discută de obligativitatea vaccinării, sunt și unele măsuri mai dure acolo unde acum este o creștere a valului și a cazurilor noi. Noi am văzut că a ajuns să scadă numărul cazurilor și sigur că și datorită măsurilor și poate că și populația a devenit mai atentă.

Totuși trebuie să recunoaștem că s-au mai vaccinat, chiar dacă nu este numărul pe care noi ni l-am dorit. S-au vaccinat peste un milion de oameni în perioada care a trecut. În acest moment nu este pusă pe masă o discuție referitoare la vaccinarea obligatorie sau la un lockdown pentru nevaccinați”, a spus Raed Arafat, potrivit Antena 3.

Restricții pentru persoanele nevaccinate în Europa

Europa este lovită de valul patru al pandeniei. După Austria care intră în lockdown de luni, 22 noiembrie, iar autoritățile vor iniția un act legislativ prin care vaccinarea să devină ogligatorie și alte țări din Europa introduc restricții pentru persoanele nevaccinate. 

În Grecia, de exemplu, persoanele neimunizate nu vor mai avea voie în spaţii închise, cu excepţia localurilor pentru luat masa. De asemenea, guvernul ceh limitează accesul pentru o serie de servicii. Și premierul din Slovacia a anunțat un lockdown începând de luni, pentru cei nevaccinați. Germania intenționează ca vaccinarea să devină obligatorie pentru angajații din spitale și căminele de bătrâni.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...