Primele măsuri pe care Alexandru Rafila le va aplica în calitate de ministru al Sănătăţii. Ce se întâmplă cu testarea românilor

Stan Filon 26.11.2021, 08:01
Primele măsuri pe care Alexandru Rafila le va aplica în calitate de ministru al Sănătăţii. Ce se întâmplă cu testarea românilor

Noul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila, a spus care sunt primele lucruri pe care le va face de când își va prelua mandatul. În plus, a vorbit și despre certificatul verde și rolul pe care îl va avea de-acum încolo medicul Raed Arafat în gestionarea pandemiei de coronavirus.

Primele măsuri pe care Alexandru Rafila le va lua ca ministru al Sănătății

Alexandru Rafila a spus că primul lucru pe care îl va face de la preluarea mandatului de ministru al Sănătății este să se întâlneasc cu medicii, cu sindicatele, pentru a implica mai multe cadre medicale în testarea populației. Ministrul spune că România încă testează foarte puțin.

”Primul lucru pe care trebuie să-l fac este să mă întâlnesc cu organizaţiile profesionale medicale, să mă întâlnesc cu angajatorii, cu reprezentanţi din zona sindicală, astfel încât să luăm împreună măsurile necesare pentru ca oamenii din România să aibă acces rapid la servicii de sănătate, să putem să facem extinderea testării. Noi testăm extrem de puţin în continuare. Testarea este inaccesibilă, mai ales în mediul rural şi toate persoanele care se infectează să beneficieze de servicii medicale cât mai timpurii.

Primele masuri pe care Alexandru Rafila le va lua ca ministru al Sanatatii
Primele masuri pe care Alexandru Rafila le va lua ca ministru al Sanatatii il vizeaza si pe Raed Arafat (foto)

”Oamenii au ajuns într-o stare care era ireversibilă”

Ceea ce se întâmplă în momentul de faţă sau ce s-a întâmplat, numărul acela enorm de decese s-a datorat în bună măsură prezentării tardive după 7-10 zile de evoluţie a bolii şi oamenii au ajuns într-o stare care era ireversibilă, a declarat medicul Alexandru Rafila, în direct la România TV.

În plus, medicul vrea să găsească o măsură optimă pentru introducerea certificatului verde”O să încerc să discut cu colegii din Guvern, cu domnul premier, să găsim o soluţie care să fie aplicabilă şi măsurabilă, adică să introducem certificatul verde într-un moment în care situaţia epidemiologică o impune, să nu mai aşteptăm 14 săptămâni, cum s-a întâmplat în vară, până când a fost o tentativă de introducere a certificatului verde şi după primele săptămâni de creştere a numărului de cazuri să putem să introducem, dar temporar, să existe un mecanism de intrare a certificatului şi de ieşire”, a menţionat Alexandru Rafila.

Ce se va întâmpla cu Raed Arafat

Ministrul a fost întrebat și dacă îl va obliga pe Raed Arafat să facă un pas în spate, însă acesta a exclus această variantă. Va stabili însă care sunt atribuțiile pentru fiecare instituție în parte.

”Nu pot să-l oblig pe dânsul în niciun fel. Nu m-am referit la doctorul Raed Afarat. M-am referit la faptul că Ministerul Sănătăţii are atribuţii conform prevăzute în HG de funcţionare ca măsurile de sănătate publică, doar măsurile de sănătate publică sunt în atribuţiile Ministerului Sănătăţii şi trebuie să găsim un mecanism de colaborare, nu de confruntare în niciun fel, pentru că şi dr. Arafat este un profesionist în domeniul medicinii de urgenţă, dar partea de urgenţă e una, restul – lucruri care ţin de sănătatea publică sunt în atribuţiile Ministerului Sănătăţii”, a conchis medicul Alexandru Rafila.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...