Motivul de necrezut pentru care românii care au un test de anticorpi covid pozitiv nu pot scoate certificat verde

Ana Anitoiu 11.11.2021, 22:36
Motivul de necrezut pentru care românii care au un test de anticorpi covid pozitiv nu pot scoate certificat verde

Motivul de necrezut pentru care românii care au un test de anticorpi Covid-19 pozitiv nu pot scoate certificat verde a fost explicat de Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV).

Testul de anticorpi Covid-19, acceptat pentru emiterea unui certificat verde în Bulgaria

Începând de astăzi, Bulgaria permite emiterea de certificate verzi bazate pe testele de anticorpi. Documentele sunt valabile pe o perioadă de 90 de zile exclusiv pe teritoriul său și pot fi obținute de cei care au avut Covid-19 fără simptome sau care s-au testat cu un test de la farmacie cu privire la imunoglobulina G, iar rezultatul este de cel puţin 150 BAU/ml.

”Cerinţa este să se efectueze un test de laborator, iar în cazul în care valorile depăşesc nivelul stabilit de către experţi o persoană poate primi un certificat valabil 90 de zile”, a anunţat ministrul bulgar al sănătăţii, Stoycho Katsarov.

Certificatele verzi bazate pe testele de anticorpi sunt eliberate prin Sistemul Naţional de Informaţii Sanitare. Persoanele testate pot introduce în acesta numărul de referință al rezultatelor testelor de laborator, după care primesc documentele.

Motivul de necrezut pentru care romanii care au un test de anticorpi covid pozitiv nu pot scoate certificat verde
Certificat verde

De ce românii care au anticorpi Covid-19 nu pot obține certificate verzi

În România, obținerea de certificate verzi pe baza testelor de anticorpi Covid-19 nu este posibilă, Explicația reprezentanților Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV) este că nu există standarde unice pentru determinarea anticorpilor care să dovedească trecerea prin boală, potrivit gandul.ro.

Explicația CNCAV este că, în prezent, nu este demonstrat științific de la ce valoare a unui titru se poate considera că o persoană este protejată de coronavirus, motiv pentru care anticorpii de tip IhM și IhH nu sunt luați în considerare pentru obținerea unui certificatul verde.

Valeriu Gheorghiță, avertisment pentru români

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva coronavirusului a avertizat că după următoarele una sau două săptămâni nu este exclus să se înregistreze o nouă creștere a numărului de noi cazuri de Covid-19, în urma deschiderii unora dintre școli în format fizic.

”Suntem în plin sezon rece și stăm tot mai mult în spații închise, există interacțiune apropiată între oameni, iar acest lucru e asociat cu o creștere a riscului de infectare. Din acest punct de vedere, nu avem niciun motiv să credem că situația va fi într-o direcție bună în perioada următoare.

Cu atât mai mult cu cât în acest moment, la o rată de vaccinare la peste 12 ani de circa 43%, e evident că lucrurile nu sunt în avantajul nostru”. a spus Valeriu Gheorghiță, precizând că fără un grad ridicat de protecție, vor urma și alte valuri de Covid-19, mai grave.

Urmăriți Impact.ro și pe