EXCLUSIV

Garda de Mediu, chemată în Parlament după un nou val de poluare în Capitală: „Ei fac controale în pantofi pe teren, când e noroi, nici nu se dau jos din mașină”

Gabriela del Pupo 14.02.2023, 12:11
Garda de Mediu, chemată în Parlament după un nou val de poluare în Capitală: „Ei fac controale în pantofi pe teren, când e noroi, nici nu se dau jos din mașină”

În această dimineață valorile indicate de senzorii care măsoară gradul de poluare au fost din nou foarte ridicate, atât în Capitală cât și în localitățile limitrofe. Șeful Gărzii de Mediu este chemat în Parlament pentru a da explicații în legătură cu activitatea instituției pe care o conduce, dar și rezultatul controalelor efectuate. Și la finalul lunii ianuarie, cetățenii au făcut peste 200 de solicitări privind calitatea aerului din mai multe localități din Ilfov.

Impact.ro a stat de vorbă cu Octavian Berceanu, fost Comisar Șef al Gărzii de mediu care spune că aceste controale sunt superficiale.

„Ai neconformități, iar în legislație acestea sunt doar contravenții, acestea trebuie transformate în infracțiuni”

În ultima perioadă în urma scumpirilor, atât al prețului la gaze dar și la lemn de foc atât persoanele fizice în gospodării, cât și cei care au activitate economică au recurs la improvizații. Din păcate, încă de la începutul lunii ianuarie, odată cu scăderea temperaturilor, a și început să se simtă toată această cantitate uriașă de cauciuc, plastic sau uleiuri arse. Octavian Berceanu spune că, pe lângă controale mai amănunțite și amenzi, ar fi necesară și o schimbare de legislație.

„Nu avem nici o echipă pe teren în acest moment. Eu am tot fost pe teren, nici nu există Garda de Mediu, am rămas uimit să văd cum vin în pantofi pe teren, în noroaie, nici nu se dau jos din mașină.

Mirosul ăsta e clar că vine de la groapa de gunoi, din zona Vidra, Garda de Mediu a avut control acolo, au găsit că nu au instalațiile respective așa cum ar trebui să funcționeze, episoade recurente am avut și la groapa de la Rodeni, Chiajna. Trebuie făcute niște modificări, în momentul în care ai un depozit care distruge calitatea aerului pentru 2-3 milioane de oameni, și ai neconformități, iar în legislație acestea sunt doar contravenții, acestea trebuie transformate în infracțiuni. Pentru că ele sunt repetabile, iar câștigul proprietarilor sunt de ordinul milioanelor de euro.

Gazul de groapă trebuie neutralizat prin ardere, în combinație cu gazul din rețeaua națională.”, spune Octavian Berceanu.

Însă costurile pentru aceste arderi sunt foarte ridicate mai ales în plină criză energetică în care prețul la gaz este foarte ridicat.

„Ca să evite acest consum de gaz, lasă gazul din grapă să plece în aer. Cred că și prețul dictează foarte mult din comportamentul ‘întreprinzătorilor’, cu ghlilimele de rigoare. Din aceleași motive, prețul mare la lemne de foc, nici oamenii nu mai bagă lemn în sobe și preferă să bage cauciuc, pet-uri de plastic sau orice altceva. Este o industrie neagră a uleiului care merg prea a fi arde în sobe. Ele sunt considerate substanțe periculoase, avem un trafic cu substanțe periculoase nesancționat. Rețele de vânzători dau anunțuri chiar pe site-urile de anunțuri, nu au fost capabili să le identifice.”, mai spune activistul de mediu.

Octavian Berceanu

Ce face Garda de Mediu pentru a opri arderile ilegale?

Aurelian Păduraru, comisar general al Gărzii de Mediu spune că edilii localităților din preajma Capitalei trebuie să aplice legea, și că va avea întâlniri cu aceștia în privința arderilor ilegale. Acesta nu a putut preciza câte echipe sunt pe teren în acest moment dar a spus că sunt mai mult de 10 astfel de controale în această dimineață. Cât despre motivele gradului ridicat de poluare acesta a spus că nu sunt motive deosebite față de cele care țin de sursele de încălzire sau trafic.

„Avem factori de dispersie a aerului astfel încât să nu existe elemente de stagnare a elementelor chimice din aer. În același sunt factori social-economici, traficul, activitățile economice din zonele metropolitane. Mai vorbim și de încălzirea rezidențială, în zonele limitrofe, încălzire pe bază de diverse materiale arse. Temperaturile scăzute au dus la arderea mai multor combustibili solizi.

Temperaturile scăzute au dus la aceste arderi. În acest moment nu se aplică legislația sau se aplică greoi.”, a declarat acesta la Digi24.

Încă de acum o lună, locuitorii din Bragadiru au început să simtă un miros insuportabil. Atunci, și indicii de monitorizare din jurul Bucureștiului erau roșii, semn că poluarea era la un nivel ridicat. Cetățenii spun că încă din weekend s-a putut vedea gradul ridicat de poluare.

În perioada 16-31 ianuarie, peste 235 de sesizări au ajuns la comisarii Gărzii de Mediu Ilfov pentru localitățile: Bragadiru, Măgurele, Berceni și Popești Leordeni. Garda de Mediu spunea atunci, într-un răspuns pentru digi.24 că va merge cu 3 laboratoare pentru ma măsura hidrogenul sulfurat. De asemenea Garda de Mediu a anunțat că demarase controale la trei gropi de gunoi din Ilfov și groapa Glina.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...