Gafa ministrului Vîlceanu are și urmări pozitive. Când ar urma să crească salariul minim în România

Iancu Andreea, Alexandru Teodorescu 25.08.2021, 13:57
Gafa ministrului Vîlceanu are și urmări pozitive. Când ar urma să crească salariul minim în România

În urmă cu doar câteva zile, gafa ministrului Vîlceanu, noul politician în funcție la Ministerul Finanțelor, reușea să stârnească vâlvă în rândul opiniei publice. Totuși, se pare că remarca sa a avut și efecte pozitive. Raluca Turcan, Ministrul Muncii, a anunțat când va crește salariul minim pe economie în România. Tema este una extrem de fierbinte în țara noastră, mulți dintre angajații din anumite sectoare aflându-se în situația de a încasa venitul minim pe economie.

Când va crește salariul minim pe economie. Anunțul făcut de Raluca Turcan, după gafa ministrului Vîlceanu

Salariul minim pe economie reprezintă un subiect de interes pentru mulți dintre români, care se întrebă când va mai crește venitul pe care îl încasează lună de lună. Recent, ministrul Muncii a oferit detalii cu privire la această temă. Astfel, Raluca Turcan a precizat faptul că este necesar ca salariul minim pe economie să mai crească, negocierile cu sindicatele și patronatele urmând să debuteze în luna septembrie.

Oficialul din ministerul Muncii și-a exprimat clar părerea despre nivelul venitului minim, doamna Turcan menționând că acesta este mic în România, fiind necesară o majorare. De aceea, politicianul a rugat patronatele și sindicatele să se pregătească pentru negocierile cu privire la creșterea nivelului salariului minim pe economie.

Eu o să vă spun câteva principii, ca să fie lucrurile foarte clare. Unu: cred că salariul minim trebuie să crească şi cred că este mic în România. Deci unu: trebuie să crească pentru că este mic şi 2.300 brut este puţin, în condiţiile în care avem şi un fenomen îngrijorător de muncă nedeclarată sau muncă subdeclarată, ceea ce face ca, de fapt, oamenii să fie privaţi şi în privinţa salariului pe care îl primesc în mână, şi în privinţa contribuţiilor la sistemul de pensii. De asemenea, această creştere a salariului minim trebuie făcută predictibil şi să nu conducă la o avalanşă de concedieri şi de pierderi de locuri de muncă, a spus ministrul Raluca Turcan.

Când va crește salariul minim în România, după gafa ministrului Vîlceanu
Ministrul Muncii, Raluca Turcan

Ministrul Finanțelor nu cunoaște suma aferentă salariului minim din România

Dincolo de discuția punctuală cu privire la majorarea venitului minim pe economie, ministrul Raluca Turcan a fost întrerupt de jurnaliștii aflați la conferința de presă. Aceștia au întrebat-o pe doamna ministru dacă știe care este valoarea salariului minim în România, făcând practic referire la gafa ministrului Vîlceanu, care nu a știut să răspundă.

Vă daţi seama că îl cunosc şi am negociat creşterea salariului minim brut la 2.300 de lei. Putem fi un pic serioşi, vă rog, am nişte lucruri de spus. Vreau să clarific punctul de vedere cu salariul minim, a răspuns Raluca Turcan.

Din păcate, Dan Vîlceanu, care a susținut prima conferință de presă în noua calitate de ministru al Finanțelor, nu a reușit să treacă acest test. În plus, politicianul a gafat pentru a doua oară de când a devenit liderul ministerului pe care îl conduce. Chiar în prima zi a mandatului său, Vîlceanu a contrazis datele oficiale ale INS cu privire la procentul de 5% al inflației.

Reporter: Cât e salariul minim în mână?

Dan Vîlceanu: “Poftiți?”

Reporter: Salariul minim în mână, net în România?

Dan Vîlceanu: “E în jur de 1.600 și ceva”.

Reporter: 1.386

Dan Vîlceanu: „E 2.380 salariul minim brut. Deci nu are cum să fie 1.300. Dar mă rog…”

Reporter: Atât este.

Dan Vîlceanu: “OK”.

Urmăriți Impact.ro și pe