Ministrul Finanţelor: Proiectul „zero taxe pe venituri” pe salariul minim nu se poate implementa

Ana Anitoiu, Gabriel Peneș 24.08.2021, 16:44
Ministrul Finanţelor: Proiectul „zero taxe pe venituri” pe salariul minim nu se poate implementa

Proiectul „zero taxe pe venituri” pe salariul minim nu se poate implementa în opinia ministrului Finanțelor, Dan Vîlceanu, care a precizat că o astfel de măsură ar putea provoca o problemă bugetară gravă.

Măsura se află în proiectul de guvernare

La finalul lunii iulie, ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a declarat că salariul minim nu va mai fi impozitat începând din 1 ianuarie 2022 într-un sector privat ce ar putea fi HoReCa. Oficialul a susținut că aceasta ar putea fi o soluție pentru a păstra forța de muncă în țară.

”Românii muncesc, sunt harnici, doar că pleacă din România, nu muncesc în România. Nu o fac din lipsă de patriotism, trimit banii înapoi în ţară. Economisesc bani şi investesc, îşi fac o casă la noi, fac un business înapoi în ţară, dar munca efectivă nu o desfăşoară în ţară. Şi ar trebui să ne punem nişte întrebări. De ce? Pentru că suntem săraci şi alţii sunt mai bogaţi? Da. Şi asta este o parte din răspuns. (…)

Salariul minim e deja mic, haide să îl lăsăm omului. (…) Zero taxe pe salariul minim este o măsură din programul de guvernare, care începe de la 1 ianuarie 2022 într-un sector privat, sector care nu a fost încă ales, dar care, nu vă ascund, ar putea foarte bine fi HoReCa, din mai multe motive”, a spus Claudiu Năsui.

Oficialul este de părere că neimpozitarea salariului minim pe economie ar reprezenta o politică fiscală ce ar încuraja munca, ar reduce sărăcia și ar putea convinge oamenii să rămână în România.

Ministrul Finantelor: Proiectul zero taxe pe venituri pe salariul minim nu se poate implementa
Claudiu Nasui

Varianta înghețării salariului minim brut, luată în considerare

Tot atunci, Claudiu Năsui a dezvăluit că a fost luată în considerare și varianta ca măsura să nu fie aplicată pentru HoReCa, ci să fie înghețat salariul minim brut și implementate unele tranşe de neimpozitare.

„Mai există şi opţiunea să nu o facem pentru HoReCa. Noi iniţial, şi aici vă dau puţin din casă, am apărat şi ideea să fie îngheţat salariul minim brut şi să fie crescute cote pentru toată lumea, nu doar pentru HoReCa, tranşe de neimpozitare.

Nu impozităm primii 300 de lei, anul viitor următorii 300 de lei etc, până ajungem la salariul minim. Şi în felul acesta reducem povara asta fiscală imensă pe care o punem pe spatele celor care câştigă cele mai mici salarii”, a spus Claudiu Năsui.

Ministrul Finanțelor, neîncrezător în aplicarea acestei măsuri

Pe de altă parte, ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu, a declarat că îi este greu să creadă că această măsură ar putea să fie aplicată, chiar dacă este vorba despre un proiect pilot. Oficialul susține că dacă s-ar implementa proiectul, ar putea fi generată o gravă problemă bugetară.

”Fie și proiect pilot, mi-e greu să cred că odată ce deschidem Cutia Pandorei vom mai putea opri după aceea generalizarea unui asemenea proiect pentru că odată ce ai creat o categorie care nu plătește taxe, toate celelalte categorii vor dori să fie în aceeași situație”, a explicat ministrul Finanțelor.

Urmăriți Impact.ro și pe