Gabriela Firea vrea să dea tichete de 1.000 de euro pentru donatorii de plasmă. Regulile care trebuie îndeplinite

Rădulescu Valentin 11.08.2020, 13:16
Gabriela Firea vrea să dea tichete de 1.000 de euro pentru donatorii de plasmă. Regulile care trebuie îndeplinite

Primarul Capitalei a decis să ofere tichete în valoare de 1.000 de euro pentru persoanele care s-au vindecat de noul tip de virus și vor să doneze plasmă. Propunerea urmează să fie votată în curând. Ce cerințe trebuie să îndeplinești pentru a putea dona?

Gabriela Firea vrea să ofere tichete de 1.000 de euro!

Primarul Capitalei a anunțat de curând că donatorii de plasmă vor primi tichete în valoare de 1.000 de euro, echivalentul în lei. Acesta lucru le va permite oamenilor care donează să își cumpere vitamine și alimente, iar totodată vor salva și viețile altora. Proiectul de hotărâre va fi supus votului consilierilor generali în ședința de miercuri, iar de astfel, nu se află pe ordinea de zi publicată pe site-ul primăriei. Anunțul a fost făcut oficial pe pagina de Facebook a primarului.

„Suntem în pandemie, deci într-o situație excepțională. Chiar dacă, în timpuri normale, legislația privind donarea nu prevede și stimulente financiare, acum suntem într-o situație de excepție. Prin urmare, este nevoie de o excepție de la lege pentru a salva cât mai multe vieți! Nu cred că ar fi normal să ne încurcăm în prea multe detalii birocratice și cutumiare, atunci când este vorba despre un interes superior: salvarea românilor care suferă de o formă severă a infecției COVID-19!”, a spus Gabriela Firea.

Gabriela Firea vrea să dea tichete de 1.000 de euro pentru donatorii de plasmă. Regulile care trebuie îndeplinite
Sursă Foto: INQUAM/George Călin

Ce trebuie să îndeplinești pentru a putea dona?

Propunerea Gabrielei Firea a venit după ce ministrul sănătății a simplificat procedura de donare. Mulți care s-au vindecat de Covid-19 au renunțat la ideea de a dona din cauza cerințelor, iar în acest sens, procedura s-a simplificat. Pentru a putea dona trebuie să îndeplinești următoarele cerințe:

  1. semnarea consimţământului informat pentru intrarea în procedura de selecţie în vederea donării de plasmă prin plasmafereză şi/sau sânge total şi pentru transmiterea codificată a datelor privind donarea în baza de date naţională şi europeană.
  2. prezentarea documentelor care să ateste istoricul de infecție cu SARS-CoV-2, respectiv încetarea riscului de transmitere a bolii.
  3. încadrarea în toate criteriile-standard pentru donarea de sânge total sau plasmă, conform legislaţiei naţionale.
  4. intervalul între două donări de plasmă succesive este de cel puțin 14 zile.
Urmăriți Impact.ro și pe