Fructul care a fost retras de urgență din magazine și supermarketuri. S-a dat alertă alimentară, ce s-a întâmplat în Spania

Stan Filon 14.08.2023, 15:53
Fructul care a fost retras de urgență din magazine și supermarketuri. S-a dat alertă alimentară, ce s-a întâmplat în Spania

S-a dat alarma în magazinele din Spania, unde au ajuns pepeni care sunt, de fapt, un pericol pentru cei care îi consumă. Autoritățile spaniole au tras un semnal de alarmă, însă momentan nu se știe exact în ce magazine au ajuns aceste fructe periculoase.

Fructul care a fost retras de urgență din magazine și supermarketuri

Așadar, autoritățile din Spania sunt în alertă, după intrarea în țară a unor pepeni cu adevărat periculoși. Fructele respective provin din Maroc și conțin o substanță foarte periculoasă pentru om. Potrivit unui control efectuat la frontieră, în pepenii marocani a fost depistată o prezență ridicată a substanței neautorizate Metomil.

Sistemul de alertă rapidă pentru alimente și furaje (RASFF) a notificat intrarea în Spania a pepenilor verzi din Maroc cu un nivel ridicat de pesticid neautorizat. Potrivit publicației spaniole Hortoinfo, în pepenii verzi marocani a fost detectată o prezență ridicată a substanței neautorizate Methomil, însă transportul a fost cumva eliberat, iar pepenii au ajuns pe piața din Spania.

Fructul care a fost retras de urgenta din magazine si supermarketuri
Fructul care a fost retras de urgenta din magazine si supermarketuri

Limita admisă, depășită de zeci de ori

Acești pepeni verzi, conform aceleiași publicații, conțin urme de insecticid —din familia carbamaților— în proporție de 0,38+/-0,19 mg/kg-ppm, când limita maximă de reziduuri (LMR) este stabilită la 0,015 mg/kg. -ppm.

RASFF, care a calificat ceea ce s-a întâmplat drept „grav”, indică în sesizarea cu numărul 2023.4782 că încă nu există informații disponibile cu privire la distribuția acestor pepeni verzi, motiv pentru care a procedat la emiterea notificării de informare în atenția celor implicați.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...