Franța trimite noi tancuri și blindate în România. Președintele Macron a anunțat consolidarea prezenței militare pe flancul estic

Stan Filon 12.10.2022, 10:02
Franța trimite noi tancuri și blindate în România. Președintele Macron a anunțat consolidarea prezenței militare pe flancul estic

Franța trimite noi tancuri și blindate în România, imediat după ce Rusia a atacat violent ținte civile din Ucraina. Atacurile Rusiei s-au intensificat după ce podul lui Vladimir Putin de la Kerci, care leagă Rusia de Crimeea, a fost aruncat în aer, iar președintele rus a acuzat serviciile secrete ucrainene. De patru zile, Rusia a atacat în forță Ucraina, ca represalii pentru distrugerea podului care este esențial pentru aprovizionarea armatei ruse.

Franța trimite noi tancuri și blindate în România

Atacurile din ultimele zile ale Rusiei asupra țintelor civile din Ucraina au pus la pământ aproape o treime din infrastructura energetică a țării. Odată cu intensificarea atacurilor, Franța a decis că este timpul să întărească flancul estic al NATO. Va trimite în România, în săptămânile următoare, o companie „de vehicule blindate de infanterie” şi un escadron de tancuri Leclerc, după cum a anunţat marţi ministrul francez al apărării, Sébastien Lecornu, potrivit agențiilor de știri AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.

Klaus Iohannis a salutat marți seară decizia preşedintelui Emmanuel Macron de a spori prezenţa militară franceză în România, catalogând acest demers drept „un gest important pentru Flancul Estic al NATO, semn al solidarităţii Aliate”.

Franta trimite noi tancuri si blindate in Romania. Presedintele Macron a anuntat consolidarea prezentei militare pe flancul estic
Franta trimite noi tancuri si blindate in Romania. Presedintele Macron a anuntat consolidarea prezentei militare pe flancul estic

Președintele Klaus Iohannis a salutat decizia Franței

„Salut decizia preşedintelui Emmanuel Macron de a consolida prezenţa militară franceză în România, prin trimiterea unei companii de vehicule blindate şi a unui escadron de tancuri Leclerc. Un gest important pentru Flancul Estic al NATO, semn al solidarităţii Aliate”, a scris președintele Klaus Iohannis, într-un mesaj publicat în limba franceză pe contul său de Twitter.

Și premierul României, Nicolae Ciucă, a salutat decizia luată de Franța prin care flancul estic al NATO va fi întărit de forțele franceze. Premierul României şi-a exprimat aprecierea faţă de angajamentul preşedintelui francez Emmanuel Macron faţă de parteneriatul strategic dintre cele două ţări.

”Veşti excelente din Franţa, consolidarea prezenţei sale în România cu un nou grup de luptă cu tancuri Leclerc. Apreciem angajamentul preşedintelui Emmanuel Macron faţă de parteneriatul nostru strategic”, a scris pe Twitter premierul Nicolae Ciucă.

Franța își consolidează prezența militară și în Lituania și Estonia

Franţa conduce grupul de luptă al NATO în România, care numără în prezent 350 de soldaţi francezi, plus soldaţi belgieni şi olandezi.

„Vom continua de asemenea să ne consolidăm postura defensivă în Lituania, prin suplimentarea numărului avioanelor de vânătoare Rafale desfăşurate pentru misiunile de poliţie aeriană, precum şi în Estonia, unde o companie de infanterie uşoară consolidată va fi desfăşurată în 2023 şi va fi echipată cu vehicule Griffon, ceea ce înseamnă aproximativ o sută de militari suplimentari”, a mai anunțat marți ministrul francez.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...