Fostul șef al IPJ Constanța are în avere aproape 350.000 de lei pe care nu-i poate justifica. La cine a găsit ANI un milion de lei care nu puteau fi adunați din salarii

Ioana Matei 29.07.2022, 10:42
Fostul șef al IPJ Constanța are în avere aproape 350.000 de lei pe care nu-i poate justifica. La cine a găsit ANI un milion de lei care nu puteau fi adunați din salarii

Constantin Dancu a pierdut funcția de inspector șef al IPJ Constanța în plină pandemie, după imaginile cu zeci de turiști și constănțeni care s-au prins într-o horă, în centrul stațiunii Mamaia, în iunie 2020, când erau impuse restricții și oamenii legii trebuiau să se asigure că sunt respectate. Acum, Constantin Dancu va ajunge și în fața unui judecător, pentru că inspectorii de integritate i-au controlat averea și i-au găsit aproape 350.000 de lei pe care nu-i poate justifica. Alți peste un milion de lei au fost găsiți de Agenția Națională de Integritate la șeful Serviciului Antidrog din Alba Iulia, la un polițist din Gherla și la un șef din Poliția Locală Sector 2.

Inspectorii Agenției Naționale de Integritate (ANI) au verificat declarațiile de avere ale lui Constantin Dancu din perioada în care a fost șeful IPJ Constanța. Comparând veniturile pe care Dancu le-a trecut în declarațiile de avere cu banii pe care îi are în conturi și cu cele trei case nou construite, care au o suprafață totală de aproape 800 mp, inspectorii ANI au concluzionat că 344.132 de lei din averea lui nu pot fi justificați.

Concluziile ANI au ajuns la Comisia de cercetare a averilor de la Curtea de Apel Constanța, care urmează să verifice cum au crescut veniturile lui Constantin Dancu în perioada în care era la conducerea IPJ Constanța, raportat la cât primea din funcția publică.

Dancu a pierdut șefia IPJ Constanța în pandemie. Obligat să se pensioneze după ”hora din Mamaia”

Constantin Dancu a fost retras de la conducerea IPJ și pus să se pensioneze la finalul lunii iunie 2020, la câteva zile după scandalul din Mamaia, unde zeci de turiști și constănțeni, ignorând regulile stricte din pandemie, s-au prins într-o horă, în fața unei terase din centrul stațiunii.

Ministrul de Interne a trimis atunci Corpul de Control la IPJ Constanța, să verifice dacă șeful Constantin Dancu a dat toate dispozițiile necesare și a trimis suficienți polițiști în stațiuni, ca să se asigure că turiștii respectă restricțiile impuse în prima lună de stare de alertă, după ce două luni nu s-a putut ieși din casă decât pentru anumite motive.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

”În urma analizei situației constatate s-au dispus următoarele: cu data de 30 iunie 2020, șefului I.P.J Constanța i-a fost întreruptă menținerea în serviciu, după împlinirea vârstei standard de pensionare”, anunța atunci Poliția Română.

Constantin Dancu a fost nevoit să se pensioneze, dar a contestat în instanță decizia șefilor săi. Atât Tribunalul, cât și Curtea de Apel Constanța i-au respins contestația, decizia definitivă fiind din decembrie 2021.

Dancu mai are un proces în care a dat în judecată, în aprilie 2022, Poliția Română și Ministerul Afacerilor Interne. Primul termen de judecată a fost stabilit de Curtea de Apel Constanța pe 19 septembrie.

Constantin Dancu era din 1991 în Poliție, timp în care a fost, succesiv, șef la Serviciul Rutier Constanța și la IPJ Constanța.

Ce avere a declarat Dancu în ultima zi la conducerea IPJ Constanța

Constantin Dancu a depus ultima declarație de avere în iunie 2020, cu câteva zile înainte să plece din funcția de conducere de la IPJ și din Poliție.

Dancu menționa că deține un teren intravilan de 3.000 mp și trei case de câte 266 de metri pătrați, din 2017, plus o parte dintr-un apartament și dintr-un teren agricol, ambele moștenite. Cele trei case erau în construcție în 2018, conform declarației de avere a lui Dancu din 2019.

În declarația de avere, Dancu nu a trecut nicio mașină în proprietate și nici alte bunuri de valoare care să depășească 5.000 de euro.

Fostul șef al IPJ Constanța mai avea două fonduri de investiții care totalizau 185.000 de lei și un cont în care avea 110.000 de lei.

Constantin Dancu a secretizat veniturile obținute ca șef al IPJ Constanța și a trecut doar suma de 11.688 de lei obținută de la Consiliul Județean Constanța. Soția lui a obținut venituri de la Primăria Constanța de aproape 41.000 de lei, iar de la o societate, alți aproape 46.000 de lei. În plus, din contracte de închiriere încheiate în 2019, el și soția sa au încasat câte 1.200 de lei.

 

Se schimba banii. Bancnotele vor fi inlocuite, nu s-a mai intamplat niciodata asta

Șeful Serviciului Antidrog din Alba-Iulia, găsit de ANI cu avere nejustificată

Și în cazul șefului Serviciului Antidrog de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, Ciprian Decean, inspectorii ANI i-au găsit în avere 111.593 de lei pe care nu îi poate justifica.

Agenția Națională de Integritate a sesizat Comisia de cercetare a averilor de la Curtea de Apel Alba Iulia, care va stabili dacă Ciprian Decean are cum să justifice, din salariu și din alte surse declarate de venit, cei peste 110.000 de lei în plus.

În ultima declarație de avere, din 2020, Ciprian Decean nu a trecut terenuri, locuințe sau mașini pe care să le dețină, nici bani în conturi sau fonduri de investiții.

Șeful Serviciului Antidrog avea în declarația de avere din 2019 trecute datorii la două bănci, în valoare totală de 77.200 de lei, credite pe care le-a luat în 2017 și trebuia să le achite până în 2022. În declarația de avere din 2020, cele două credite nu au mai fost trecute. Salariul pe care îl încasează nu a fost trecut la vedere.

Ciprian Decean este la conducerea Serviciului Antidrog din 2018.

Polițist din Gherla, cu avere nejustificată de aproape jumătate de milion de lei

Și la agentul Gheorghe Butur, de la Poliția Municipiului Gherla din cadrul IPJ Cluj, inspectorii de integritate au găsit 454.614 de lei pe care acesta nu-i poate justifica din salariu sau din alte venituri legale declarate.

Verificarea averii lui va fi făcută acum, la sesizarea ANI, de Comisia de specialitate din cadrul Curții de Apel Cluj.

Potrivit ultimei declarații de avere, din aprilie 2021, Gheorghe Butur are o casă în Gherla, în suprafață de 200 mp, pe care o deține împreună cu soția, din 2006, și un apartament de 75 mp, care i-a fost donat în 2010.

Agentul de poliție din Gherla nu a declarat în proprietate mașini, bijuterii sau alte bunuri de valoare care să depășească 5.000 de euro și nici conturi bancare sau fonduri de investiții. Gheorghe Butur nu are nici datorii la bănci sau alte împrumuturi.

Polițistul a secretizat salariul pe care îl încasează, dar l-a trecut pe cel al soției, care în 2020 a încasat aproape 39.000 de lei.

Aproape jumătate de milion de lei găsiți de ANI și la un șef din Poliția Locală Sector 2

Ion Doinel Lefter, șef în Poliția Locală Sector 2, nu a putut justifica la controlul făcut de inspectorii ANI cum a reușit să adune 445.632 de lei din salariu sau din alte surse de venit declarate.

Un judecător din Comisia de cercetare a averilor de la Curtea de Apel București va decide, după verificările făcute la solicitarea ANI, dacă cei aproape jumătate de milion de lei sunt obținuți din surse legale și declarate oficial sau vor fi confiscați și vor ajunge în bugetul de stat.

Ion Doinel Lefter are, potrivit ultimei declarații de avere, din mai 2022, un teren de 247 mp și o casă de 500 mp construită în 2011, ambele în București. Șeful din Poliția Locală Sector 2 i-a donat unei persoane din familie 29.500 de euro, în noiembrie 2021.

Lefter nu are mașini, bijuterii sau alte bunuri de valoare care să depășească 5.000 de euro, dar are un cont în care are aproape 50.000 de lei.

Din salariul de la Poliția Sectorului 2, Ion Doinel Lefter a încasat, în 2021, 110.196 de lei, adică aproape 9.200 de lei pe lună.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Matei
Redactor Impact.ro și absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din București în anul 2012, Ioana s-a alăturat echipei noastre în urmă cu 3 ani, din dorința...