Șeful de la Ambulanța Neamț voia să facă avere din mită. În două zile a luat șpagă de trei ori mai mult decât salariul pe un an

Ioana Matei 30.06.2022, 10:00
Șeful de la Ambulanța Neamț voia să facă avere din mită. În două zile a luat șpagă de trei ori mai mult decât salariul pe un an

Ambulanța Neamț este de mai bine de o lună în atenția procurorilor DNA, care au descoperit o rețea de luare de mită în care erau implicați directorul interimar, șeful de sindicat, asistenta-șefă și zeci de angajați care ocupau posturi de ambulanțieri și asistenți medicali din perioada pandemiei și voiau să rămână angajați permanent, pe posturile scoase la concurs.

Ancheta procurorilor Direcției Naționale Anticorupție a scos la iveală aranjamentele făcute chiar de cei care trebuiau să se asigure că acele concursuri vor fi organizate corect. Aceștia au reușit să convingă 25 de angajați temporar să dea mită ca să fie declarați admiși la concursurile pentru ocupare posturilor pe o perioadă nedeterminată.

Mită între 4.000 și 6.000 de euro pentru un post la Ambulanța Neamț

Dan Dorin Morenciu era de doar trei luni interimar la conducerea Ambulanței Neamț, unde câștiga peste 3.000 de euro pe lună, când procurorii DNA l-au prins că lua mită ca să aranjeze concursurile pentru ocuparea mai multor posturi de ambulanțieri și asistenți medicali.

Dan Dorin Morenciu, director interimar la Serviciul de Ambulanță Județean Neamț. Sursa - Facebook

Anchetatorii aveau informații că directorul Dan Morenciu s-a înțeles cu asistentele șefe Elena Preda și Maria Luminița Rozoschi ca angajații care acceptă să le dea mită să fie declarați admiși și să obțină astfel posturi permanente la Ambulanța Neamț.

Toți cei interesați erau deja angajați din perioada stării de alertă, însă ocupau posturile pe o perioadă determinată. Cum legislația le permitea să îi păstreze pe cei angajați temporar, în pandemie, a fost anunțat un concurs, de care era responsabilă asistenta-șefă Luminița Rozoschi.

Banii au fost ceruți de la candidați de la începutul lunii mai și au ajuns la directorul Ambulanței Neamț în 17 și 18 mai, când au și fost prinși în flagrant Dan Morenciu și cele două asistente.

Pe 18 mai, Elena Preda s-a întâlnit cu șeful său pe o stradă din Piatra Neamț și i-a dat 40.000 de euro, bani strânși de la opt candidați care voiau un post permanent la Ambulanță.

Elena Preda mai avea alți 8.000 de euro, care fuseseră luați de la aceiași candidați, fără ca directorul să știe, și i-a dat, în aceeași zi, colegei sale Luminița Rozoschi, în sediul Ambulanței Neamț. Anchetatorii i-au găsit la asistenta șefă când au percheziționat-o corporal. O parte din bani ar fi fost ascunși în pantofi.

”De precizat este faptul că, independent de înțelegerea avută inițial cu inculpatul Morenciu Dan Dorin, inculpata Preda Elena ar fi pretins și primit de la cele opt persoane suma de 6.000 euro/persoană și nu 5.000 de euro așa cum se stabilise inițial. Diferența de 8.000 euro din cei 48.000 de euro, bani primiți de inculpata Preda Elena în maniera de mai sus, i-ar fi fost remiși inculpatei Rozoschi Maria Luminița tot în data de 18 mai 2022, în sediul S.J.A. Neamț, fiind identificați de procurorii anticorupție ca urmare a unei percheziții corporale”, potrivit procurorilor DNA.

După ce au fost prinși în flagrant și reținuți, judecătorii au decis arestarea preventivă, pentru 30 de zile, a celor trei.

Șeful Ambulanței a luat mită în două zile de trei ori mai mult decât salariul pe un an

La o săptămână după arestarea celor trei șefi din Ambulanța Neamț au fost reținuți și cei opt angajați care ar fi dat mită. Aceștia au fost inițial arestați preventiv, de Tribunalul Bacău, însă judecătorii Curții de Apel au decis, în 2 iunie, ca toți să fie plasați în arest la domiciliu.

În timpul anchetei, procurorii DNA au găsit alți cinci angajați de la Ambulanța Neamț care au acceptat să îi dea mită câte 5.000 de euro directorului Dan Morenciu.

La șeful Ambulanței Neamț au ajuns astfel alți 20.000 de euro, de la patru dintre cei cinci angajați. Al cincilea ar fi trebuit să îi idea banii în 18 mai, însă nu a mai apucat pentru că Morenciu a fost prins în flagrant când lua mita.

Recent, procurorii DNA au completat lista celor care i-au dat mită lui Dan Morenciu cu alți 12 angajați de la Ambulanța Neamț, care au dat câte 4.000 de euro ca să rămână permanent în posturile pe care le ocupau temporar.

Intermediarii mitei ar fi, în cazul acestora, nu doar asistenta-șefă Luminița Rozoschi, ci și ambulanțierul Gladior Andronache, care este și lider de sindicat, și un alt angajat, Ionuț Doarbeș.

Cei 48.000 de euro i-au fost dați șefului Ambulanței Neamț pe 17 mai, într-o pensiune din Piatra Neamț.

”În perioada 02 – 17 mai 2022, managerul general interimar al Serviciului de Ambulanță Județean (S.J.A.) Neamț, Morenciu Dan Dorin, prin intermediul suspecților Rozoschi Maria Luminița, Andronache Gladior și Doarbeș Ionuț, ar fi pretins și primit de la ceilalți 12 suspecți câte 4.000 euro/persoană pentru a fi declarați admiși la un concurs pentru personalul sanitar și sanitar auxiliar, ce viza ocuparea unor posturi pe o perioadă nedeterminată în instituția mai sus menționată.

Suma totală de 48.000 euro solicitată în condițiile de mai sus ar fi fost remisă inculpatului Morenciu Dan Dorin de către suspecții Rozoschi Maria Luminița și Andronache Gladior în data de 17 mai 2022, în interiorul unei pensiuni din municipiul Piatra Neamț”, potrivit procurorilor DNA Bacău.

Dan Dorin Morenciu a primit în totală 108.000 de euro mită.

Șeful șpăgar de la Ambulanța Neamț câștiga peste 3.000 de euro pe lună

Dan Dorin Morenciu era de trei luni director interimar la Ambulanța Neamț și ar fi putut să se pensioneze din toamnă. Anterior, el a fost director medical la Ambulanța Neamț și șef al Direcției de Sănătate Publică Neamț.

Dan Morenciu a avut în 2021 un salariu de 190.588 de lei ca director medical, adică mai bine de 38.000 de euro, respectiv peste 3.100 de euro pe lună, potrivit ultimei declarații de avere, din martie 2022.

Șeful interimar al Ambulanței Neamț nu avea datorii sau bani în conturi, iar singurele proprietăți declarate sunt un apartament de 50 de metri pătrați, din 1997, din care deține doar o jumătate, și un autoturism Logan din 2009.

În ziua în care a fost prins în flagrant, Dan Morenciu avea la el două plicuri cu 40.000 de euro și în portofel alți 1.750 de euro şi 3.500 de lei. Când i-au percheziționat casa, anchetatorii ar mai fi găsit 75.000 de lei și peste 51.000 de euro.

Urmăriți Impact.ro și pe