Fostul președinte al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a fost achitat în dosarul în care era acuzat de DNA pentru trafic de influență

Mihnea Tălău 11.02.2022, 14:11
Fostul președinte al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a fost achitat în dosarul în care era acuzat de DNA pentru trafic de influență

Curtea de Apel București l-a achitat, vineri, pe fostul președinte al Camerei Deputaților Valeriu Zgonea. Acesta a fost acuzat de Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, întrucât a intervenit pentru numirea fiicei unui consilier judeţean din Buzău într-o funcţie publică, cea de secretar de stat.

O nouă înfrângere pentru DNA

Decizia instanței de apel este una definitivă.

Astfel, magistrații de la Curtea de Apel au constatat că fapta nu există, potrivit art.16 alin.1 lit.a din Codul de procedură penală. Drept urmare, instanţa a anulat şi dispoziţiile primei instanţei privind confiscarea sumei 62.143 lei.
„În temeiul art.421 pct.2 lit.a din C.proc.pen., admite apelul formulat de inculpatul Zgonea Valeriu Ştefan, împotriva sentinţei penale nr. 126/03.02.2020, pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia I Penală, în dosarul nr. 48938/3/2017, pe care o va desfiinţa în integralitate şi, rejudecând: În baza art.396 alin.5 Cpp rap. la art.16 alin.1 lit.a C.proc.pen. achită pe inculpatul Zgonea Valeriu Ştefan sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă, prevăzută de art. 291 alin. 1 C.pen., cu aplicarea art. 5 alin. 1 C.pen.

În baza art. 404 alin. 4 lit. c) Cod de procedură penală ridică măsurile asigurătorii instituite prin Ordonanţa din data de 28.12.2017 de DNA – Serviciul Teritorial Ploieşti, în dosarul nr.161/P/2015, asupra contului bancar deschis la Banc Post – Sucursala Dolj, aparţinând inculpatului Zgonea Valeriu Ştefan, până la concurenţa sumei de 62.143 lei. Înlătură dispoziţia de confiscare a sumei de 62.143 lei de la inculpatul Zgonea Valeriu Ştefan. Înlătură dispoziţia de obligare a inculpatului Zgonea Valeriu Ştefan la plata cheltuielilor judiciare în cuantum de 4.000 lei, acestea urmând a rămâne în sarcina statului. Definitivă”, se precizează în minuta instanţei.

Audieri la DNA, după perchezitiile facute la Primaria Capitalei

Valeriu Zgonea a fost inițial condamnat la trei ani de închisoare

Inițial, Valeriu Zgonea a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare în dosarul de trafic de influență de către Tribunalul București.
Procurorii au susținut că el ar fi intervenit pentru numirea unui secretar de stat, atunci când se afla în funcție, primind de la consilierul judeţean, Dumitru Dobrică, contravaloarea unor servicii de turism și cheltuieli legate de construirea unei case de vacanță în județul Covasna, în cuantum total de 62.143 lei. Motiv pentru care a avut și sechestru pe suma amintită.

Potrivit rechizitoriului DNA Ploiești, „în perioada iulie 2012 – aprilie 2013, când îndeplinea funcția de președinte al Camerei Deputaților și totodată vicepreședinte al unei formațiuni politice, inculpatul Zgonea Valeriu – Ștefan a acceptat promisiunea făcută de inculpatul Dobrică Dumitru, consilier județean, privind primirea de foloase necuvenite pentru sine, în schimbul influenței pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor funcționari publici și a promis că-i va determina să numească într-o importantă funcție publică o rudă a lui Dobrică Dumitru”.

Valeriu Zgonea a fost între 3 iulie 2012 – 13 iunie 2016 președinte al Camerei Deputaților. În data de 18 octombrie 2015 a fost ales în funcția de Președinte Executiv al PSD. Pe 27 aprilie 2016 a fost exclus din PSD în urma unor declarații împotriva președintelui de atunci al partidului, Liviu Dragnea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...