Marcel Ciolacu, ales noul președinte al Camerei Deputaților. Câte voturi a primit și prima reacție

Cătălina Burghelea 23.11.2021, 12:51
Marcel Ciolacu, ales noul președinte al Camerei Deputaților. Câte voturi a primit și prima reacție

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a devenit, marți, 23 noiembrie, noul președinte al Camerei Deputaţilor. Politicianul a avut-o contracandidat pe deputata USR, Cristina Prună.

Marcel Ciolacu este noul șef al Camerei Deputaților

Rezultatul votului arată că Marcel Ciolacu a primit 217 voturi ”pentru”, 77 voturi ”contra”, în timp ce Cristina Prună a primit 77 voturi ”pentru” și 217 ”contra”. Prin urmare, șeful PSD a fost ales în funcția de președinte al Camerei Deputaților și membru al Biroului Permanent, pe care-l și conduce. Preşedintele Camerei Deputaţilor a fost decis prin votul majorităţii deputaţilor prezenţi la şedinţa de plen. Votul a fost secret, cu buletine de vot.

Primul mesaj în calitate de președinte al Camerei Deputaților

Noul șef al Camerei Deputaților a avut și o primă reacție, în urma voturilor, explicând faptul că din noua funcție se va asigura că vor fi îndeplinite măsurile prevăzute în programul de guvernare al coaliției PSD-PNL-UDMR.

”Ca președinte al Camerei Deputaților, mă voi asigura că atât măsurile sociale și economice pentru care PSD și-a asumat guvernarea vor deveni cât mai repede realitate, cât și că programul de guvernare va fi susținut în Parlament și respectat întocmai!”, a declarat Marcel Ciolacu pe Facebook.

Social-democratul a preluat conducerea şedinţei de plen imediat ce a fost anunţat rezultatul votului. Marcel Ciolacu a mai fost în fruntea Camerei Deputaţilor în perioada mai 2019 – decembrie 2020.

Sorin Grindeanu, Alexandru Rafila, Daniel Suciu și Marius Budăi demisionează

Ciolacu a anunțat demisii din Biroul Permanent. Sorin Grindeanu, Alexandru Rafila, Daniel Suciu și Marius Budăi vor merge în noul Guvern Ciucă.

”Luăm act de demisiile din aceste funcții în Biroul Permanent al Camerei Deputaților”, a spus Marcel Ciolacu.

Camera Deputatilor ar urma sa voteze miercuri legea consumatorului vulnerabil

Și-a anunțat candidatura cu o zi înainte de vot

Preşedintele social-democraților, Marcel Ciolacu, a anunţat cu o zi înainte (n.r. – luni, 22 noiembrie) că îşi depune candidatura pentru şefia Camerei.

„Mâine (marţi – n.r.) îmi voi depune candidatura pentru şefia Camerei Deputaţilor, deoarece s-a conturat o majoritate. Am înţeles că şi domnul Cîţu îşi va depune pentru şefia Senatului”, a precizat Ciolacu, potrivit Agerpres.

În data de 13 octombrie, fostul preşedinte al PNL, Ludovic Orban, a demisionat din fruntea Camerei Deputaţilor, după ce a pierdut alegerile pentru conducerea partidului. Funcţia a rămas oficial vacantă cinci zile mai târziu, după ce plenul a votat hotărârea în acest sens.

Cine a deținut șefia până acum

Biroul permanent al Camerei Deputaților a decis ca şefia să fie deţinută prin rotaţie de vicepreşedinţii forului legislativ. Din 2 noiembrie, social-democratul Sorin Grindeanu era la cârmă interimară. Anterior, interimatul a fost deţinut de către liberalul Florin Roman, pentru două săptămâni.

Care este procedura

Potrivit regulamentului, preşedintele Camerei Deputaţilor trebuie ales, prin vot secret, cu buletine de vot, pe care sunt înscrise numele şi prenumele tuturor candidaţilor propuşi de grupurile parlamentare. Fiecare grup parlamentar are dreptul să facă o singură propunere. Este declarat șef al Camerei Deputaţilor candidatul care a întrunit votul majorităţii deputaţilor.

În cazul în care niciun candidat nu a întrunit, după două tururi, votul majorităţii deputaţilor, se organizează un nou scrutin, în urma căruia va fi declarat preşedinte cel care a obţinut majoritatea sufragiilor parlamentarilor prezenţi, în condiţiile întrunirii cvorumului de şedinţă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...